Ritualul Lui Cireșar (Moșii de Vară) – o interpretare din secolul XXI

Share Button

De câțiva ani studiez ritualurile prezente în Calendarul Ortodox. Mi-am dorit să înțeleg de ce există o anumită succesiune, care sunt semnificațiile, ce impact au la nivel Spiritual și energetic asupra ființei umane.

Îmi aduc aminte cum bunica respecta cu strictețe ritualul lui Cireșar (Sâmbetei Morților) sau Moșii de Vară. O urmăream de fiecare dată cum pregătea coliva și pachetele pentru pomenirea morților. Acest ritual avea ceva deosebit. Primeam o cană de lut cu un buchet de cireșe agățat de toartă. Pentru mine aceasta însemna începutul vacanței. Simțeam energie, elan, libertate. Vacanța era timpul dedicat jocului, cititului și creației.

Până acum ceva timp știam doar că TREBUIE și AȘA SE FACE.

Cercetarea mea a pornit din dorința de a afla mai multe despre echilibrarea planurilor la nivel energetic – TRECUT (bunici, străbunici etc.) – PREZENT – VIITOR. Există o dinamică la nivel subtil între om și neamul din care face parte. Unele lucruri ne sunt prezentate prea superficial pentru a înțelege semnificația și impactul prin urmare nu avem motivația de a le integra în viața de zi cu zi.

Toate religiile lumii ne oferă informații și explicații, până la un anumit punct, pentru a ajuta omul să-și definească rolul său în această lume precum și principii pentru o viață armonioasă. Însă, în timp, am înțeles că este nevoie de mult studiu și experimentarea vieții pentru a putea lega piesele de puzzle și a construi propriul Adevăr.

Anumite înțelesuri, semnificații le-am pierdut pe drum. Influența socială și dogmatică au distorsionat legătura Om-Natură-Divinitate astfel încât am fost obligați să ne adaptăm mediului și nevoilor induse de sus-pușii din politică, comerț, sănătate, religie. Nevoile de bază ale oamenilor adică libertate, autoconservare (hrană, îmbrăcăminte, reproducere), bine fizic și legătura cu Divinitatea au cunoscut mutații, astfel că omul a fost luat prin învăluire, purtat de trendurile sociale și încet-încet, transformat.

Nu numai că s-au pierdut ritualuri care ajutau ființa umană să se integreze în relația cu Natura și Divinitatea dar unele au fost adaptate, în mod eronat, influențate fiind și de fluctuațiile stilului de viață modern, contemporan.

Am simțit nevoia unei introduceri mai lungi pentru a sublinia ceea ce m-a determinat să scriu acest articol. În acești ani am încercat să înțeleg mai ales acel AȘA SE FACE. Am studiat ritualurile dacice, calendarul ortodox, folcorul etc. și am înțeles că totul se desfășoară armonios în natură.

MOȘII DE VARĂ SAU SÂMBĂTA MORȚILOR

La intersecția între primăvară și vară ni se permite un moment de reflecție asupra ciclului Naștere-Viață-Moarte. Natura și Dumnezeu ne oferă un moment de răgaz și invitație la meditație.

Sărbătorim recunoștința față de cei trecuți în neființă din familiile noastre pentru că au făcut posibilă existența noastră.

Dezvoltăm virtuți: acceptare, dăruire, recunoștință, mulțumire prin pachetele cu alimente, vinul, coliva și pâinea pe care le ducem la biserică spre a fi sfințite.

Încheiem astfel perioada Sărbătorilor Pascale și a energiilor specifice primăverii și ne pregătim pentru Solistițiul de Vară.

Mai jos voi detalia câte ceva legat de semnificația și modul personal de interpretare a acestei sărbători.

  • Colivă

Ritualurile au rolul de a materializa ceea ce există la nivel energetic. Practicile, plantele aromatice, obiceiurile, alimentele, băuturile sunt elementele-cheie care ajută omul și îl ghidează, toate acționând sinergic.

Coliva este simbolul vieții dar și al morții. Sămânța de grâu are nevoie de pământ pentru a crește. Din grâu se obține pâinea. Omul se naște și moare – prin urmare totul în natură este supus ciclului Naștere-Moarte.

După mai multe experiențe nereușite am început să înțeleg din tainele pregătirii colivei. O prepar cu o seară înainte iar dimineața, înainte de a merge la biserică o așez pe platou.

  • Pâine

Se spune că atunci când gătești materializezi creativitatea, energia și modul în care te simți în acel moment. Am hotărât să pregătesc pâine de casă pentru ritualurile de pomenire ale bunicilor. Simplu: apă, făină, sare, drojdie.

  • Flori

De Sâmbăta Morților se împart căni din lut împodobite cu flori de tei. Plantele și florile asociate unui ritual potențează efectul acestuia.

  • Îmbrăcăminte

Observ cu regret cum femeia și-a pierdut stima și respectul față de sine iar acest lucru este vizibil cel mai bine în biserică. Realizarea unui ritual presupune întâlnirea cu Dumnezeu. Este frustrant că una din cele mai importante porunci: Iubește-l pe Dumnezeu ca pe tine însăți nu este înțeleasă! Prin urmare biserica este un loc cu fețe triste, apăsate de vinovăție și necaz, haine negre și ponosite, suferință. Cu toate ca sfințirea de către preot transformă elementele materiale în spirituale, biserica, de multe ori nu este un loc al Iubirii și Bucuriei. Cum poți iubi pe altcineva dacă nu te iubești pe tine însăți?

  • Alte simboluri

În cadrul acestui ritual fructele, legumele și băutura se împart cu tot cu vase.

Lutul, folosit la fabricarea castroanelor și cănilor este unul din elementele primordiale și simbolul faptului că suntem trecători.

Ritualurile au rolul de a marca anumite momente în ciclul Naturii și în viața omului. Sunt esențiale pentru armonia și echilibrul interior pentru că atunci când oferi, primești!

Dincolo de această sărbătoare nu este decât un moment de pauză, de meditație asupra condiției noastre de muritori în care avem posibilitatea de a transmite recunoștință străbunilor și Naturii.

Multă Inspirație,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *