Identifică-ți calitățile naturale și transformă-le în abilități

dezvoltare personală, consiliere în carieră, abilități, calități naturale
Share Button

Sunt o persoană greu de urnit și motivat, cu un ritm mai lent care este în căutarea locului, ideilor și începuturilor perfecte. Dar acest lucru nu m-a oprit din cercetarea instrumentelor potrivite de lucru cu materialul clientului cum s-ar zice, clientul fiind tot eu.

Orice persoană are anumite calități oferite de Mama Natură – ne-ar fi de folos să le cunoaștem pentru a ne ajuta să dezvoltăm abilitățile necesare în plan profesional. Consider că fiecare persoană posedă anumite caracteristici care pot fi transformate în resurse utile pe parcursul construirii drumului profesional cât și a celui personal, de aceea nu agreez rețetele standard de succes care se pot aplica oricui.

Astăzi m-am gândit să vă împărtășesc din experiența mea privind abilitățile pe care le-am cultivat pentru a mă susține în procesul evoluției personale și profesionale. Am evaluat lista de valori adecvate pentru fiecare domeniu, am formulat obiective mici, de fiecare zi și un obiectiv general, mai mare, să zicem pe un an. Aleg în funcție de valori activitățile de zi cu zi, bifez cele realizate, apoi mă recompensez pentru orice mic succes cu o pauză în care îmi acord libertatea de a face orice.

Mai jos am detaliat 4 abilități cultivate având ca punct de început calitățile naturale identificate și reprezintă fundamentul pe care am construit, astfel:

  1. De la răbdare la învățarea amânării recompensei imediate

Sunt o persoană răbdătoare în relațiile cu ceilalți. Am cercetat însă cum pot transforma răbdarea într-un aliat și astfel am aflat despre Testul Marshmallow, un experiment social interesant și, în același timp amuzant. Acesta a fost inițiat în anii ’70 de către Walter Mischel și Ebbe B. Ebbesen, profesori la Universitatea Stanford și a pornit de la premisa că autocontrolul (stăpânirea de sine) poate fi dezvoltat în timp, fiind un indicator al echilibrului și gradului viitor al mulțumirii de sine.

Amânarea recompensei imediate reprezintă capacitatea de a alege astfel încât activitatea realizată în prezent să nu saboteze obiectivul setat. De exemplu am probleme cu greutatea iar obiectivul meu este să slăbesc pentru a mă simți mai bine și a fi sănătoasă. Astfel încep cu schimbări mici: aleg un mic-dejun sănătos dar consistent format din alimente sănătoase, integrale etc. Astfel amân recompensa imediată (în acest caz, un mic-dejun nesănătos, bogat în zahăr, grăsimi în exces și cereale rafinate, care ar fi mai gustos, bineînțeles dar ar sabota obiectivul general) înlocuindu-l cu unul sănătos. Acesta este un prim pas, mă ajută să-mi formez noi obiceiuri, să exersez autocontrolul, să-mi cresc încrederea în mine că pot atinge ținta propusă. Acest principiu poate fi adoptat atât în sfera personală cât și cea profesională – sacrific acele plăceri  care-mi oferă satisfacție de moment pentru a-mi îndeplini obiectivul general care se construiește în acord cu valorile proprii chiar dacă include un anumit grad de disconfort.

  1. De la curiozitatea și cercetare la educație continuă

Cercetarea și studiul se regăsesc în rândul activităților care-mi plac, în mod natural însă am învățat că există și aici posibilitatea de a le direcționa într-un mod constructiv astfel încât să-mi susțină obiectivele propuse. Investesc un timp pentru a identifica, a citi și a cerceta acele studii, cărți sau materiale din domeniile pe care doresc să le dezvolt: psihologie, filosofie, educație, dezvoltare personală, imagine, brand și marketing, antreprenoriat etc. Adaug observarea naturii și a legilor sale. O dezvoltare continuă, în domeniile de interes susține creativitatea și inspirația.

  1. De la creativitatea la stimularea exprimării sale în modul personal

Cultivarea acelor pasiunilor sau domenii de interes și practicarea acestora mă alimentează cu energie. Acord un timp și practic ceea ce mă bucură, în mod natural. Aici se poate încadra orice activitate sau acțiune. Poți participa la evenimente sau te poți integra într-un grup unde poți împărtăși aceste activități sau afla mai multe în acest sens.

  1. De la bucuria de a cunoaște persoane la a învăța construirea relațiilor autentice de colaborare/cooperare

Simt o reală plăcere să cunosc persoane și sunt adepta unei comunicări deschise iar acest lucru mă ajută să dezvolt relații bazate pe autenticitate. Consider că orice proiect poate fi de succes alături de persoanele potrivite. În prezent trăim o eră în care se subliniază din ce în ce mai mult importanța conexiunii și a comunităților. Nevoia de conexiune reprezintă una din nevoile de bază ale omului iar o legătură autentică se află la baza formării unei comunități/unor relații funcționale, în cadrul cărora persoanele se susțin reciproc.

Te invit să-mi lași un comentariu în care să-mi transmiți care sunt calitățile tale naturale pentru a te susține în procesul dobândirii abilitățile necesare.

Multă Inspirație,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *