Domeniul-cheie care facilitează procesul dezvoltării personale și profesionale

Voluntariat, Asociația House of Education and Innovation, dezvoltare personală
Share Button

Există un domeniu, cu impact real, care susține construirea obiectivelor personale și profesionale ale unei persoane – voluntariatul. Ce a însemnat pentru mine și cum poate fi definit poți afla mai jos.

În câteva cuvinte acesta mi-a oferit o altă perspectivă asupra mea și a lumii în care trăiesc. Susține dezvoltarea și consolidarea personalității, a drumului în viață și aduce plusuri importante la CV.

Am descoperit acest domeniu în urmă cu 8 ani, în cadrul participării la un eveniment organizat de AIESEC, una dintre cele mai mari organizații non-guvernamentale studențești. Eram studentă la Facultatea de Limbi Străine și nesigură în ceea ce privește viitoarea carieră, talentele și punctele-forte. Domenii ca dezvoltarea personală, proiecte Erasmus și oportunitățile oferite de mediul organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) îmi erau complet străine. În acest context am aflat de organizarea unui Târg al Asociațiilor Studențești iar dorința de a explora alte oportunități de dezvoltare în afara sistemului clasic de educație m-a îndemnat să-l vizitez.

M-am înscris în cadrul AEGEE-București, filială a AEGEE-Europe. După ce am fost acceptată în urma unui  interviu, a început aventura în această lume a voluntariatului. Am descoperit un mediu excelent în ceea ce privește autocunoașterea, dobândirea unor abilități și dezvoltarea personală aplicată, am aflat de proiectele ERASMUS și de posibilitatea de a învăța mai multe într-un mediu internațional ales în funcție de interesele personale și de domeniile de interes.

Primul proiect internațional la care am participat în calitate de voluntar a fost European Public Relations (PRES2) care s-a desfășurat în Novi Sad, Serbia. Timp de o săptămână am învățat mai multe despre domeniul Relațiilor Publice și Comunicare în cadrul cursurilor care s-au desfășurat folosind metode non-formale, de educație alternativă. Astfel am experimentat în cadrul simulărilor rolurile, abilitățile necesare acestui domeniu, am dezvoltat relații de prietenie și cooperare, team work(lucrul în echipă), am îmbunătățit comunicarea într-o limbă străină, încrederea în mine și am înțeles ce presupune zona de confort. La revenirea în țară am implementat cunoștințele dobândite în cadrul Departamentului de Comunicare și PR al AEGEE-București.

Această experiență m-a stimulat și am ales să particip în cadrul multor proiecte naționale/internaționale care m-au susținut în cadrul procesului de autocunoaștere, mi-a dezvoltat încrederea de a propune și implementa idei/proiecte, descoperirea punctelor-forte și însușirea unor abilități adaptate mediului real: comunicare și brand, lucrul în echipă, relaționare, organizarea de evenimente, Public Speaking, creativitate.

Expunerea la diverse provocări și gestionarea acestora m-a învățat despre cooperare și lucrul cu oamenii, organizare etc.

La sfârșitul lui 2016 am înființat alături de 4 colege Asociația HEI (House of Education and Innovation) care are ca scop susținerea tinerilor în cadrul procesului de dezvoltare personală, autocunoaștere, îmbunătățire a imaginii de sine, identificarea talentelor. Ne poți vizita aici pagina de Facebook pentru a descoperi viziunea noastră și proiectele organizate.

Pot afirma cu certitudine și încredere că mediul voluntariatului oferă numeroase oportunități iar implicarea în cadrul unei asociații/departament ajută la identificarea instrumentelor, resurselor și experiențelor adecvate oricărei persoane interesată de identificarea drumului potrivit în acord cu talentele și punctele-forte.

Multă Inspirație,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *