5 idei de inspirație din Grecia Antică pentru viața de zi cu zi

Share Button

Este februarie și tocmai ce m-am întors din Grecia. Sună atipic, nu? În februarie să mergi în Grecia. Ei bine, toate normele, regulile și schemele induse social nu fac decât să ne limiteze. Mă străduiesc să trec peste ele întrucât doar atunci poți spune că ai libertatea unei perspective diferite. Ceea ce contează în final este valoarea adaugată pe care ți-o aduce o experiență. Nu contează momentul, timpul și spațiul ci modul în care te raportezi la ea, amprenta lasată asupra ta, dacă te-a inspirat și în ce fel.

Am călătorit în Grecia Antică conectându-mă la istoria sa. Mai exact în cadrul trainingului Non-formal Methods for Cultural Heritage Education, eveniment care s-a desfășurat în perioada 29.01.2019 – 02.02.2019 în Kalamata. Acesta face parte dintr-un proiect al Asociației House of Education and Innovation(HEI) și are ca scop construirea unei cărți cu metode de educație non-formală privind moștenirea culturală și elaborarea unei aplicații de mobil pentru a facilita explorarea mediului cultural din anumite regiuni și țări.

Astfel, iată, pe scurt reflecțiile mele în urma acestei experiențe:

  1. Trăiește în acord cu legile naturii și construiește astfel încât să integrezi principiile sale în viața de zi cu zi. Am avut această revelație când am vizitat orașul antic Messina. De la amplasare și până la direcționarea apei toate circuitele au fost gândite în detaliu astfel încât așezarea umană să nu perturbe ritmul naturii. Iar natura i-a ajutat oferind locuitorilor resurse și adăpost.
  2. Liniile clasice din punct de vedere arhitectural, construcțiile simple dar cu materiale bune, tehnică de excepție și materiale naturale vor dăinui, exprimând măreție și povești nespuse. Aici nu mă refer doar la casele, templele și teatrele Greciei, ci mă refer la orice tip de construcție materiale sau umană – simplitatea, “materialele și tehnica” formează OMUL care va dăinui.
  3. O viață trăită astfel încât toate planurile ființei – Fizicul și Spiritul să primească deopotrivă atenție pentru o dezvoltare armonioasă.
  4. Capacitatea de a dezvolta și implementa un sistem (democratic) bazat pe dreptul, libertatea de exprimare și schimbul de idei libere ajutând astfel la construirea comunității și generarea inovației
  5. Susținerea creativității, a frumosului și artei astfel încât să ofere oamenilor posibilitatea de a se dezvolta și a accede planuri superioare ale Conștiinței fapt care stimulează progresul și dezvoltarea.

În cadrul acestui proiect ne dorim stimularea ideilor inovatoare, a inițiativelor antreprenoriale, accesul la metode moderne, non-formale privind educația în domeniul cultural, descoperirea beneficiilor voluntariatului și a proiectelor Erasmus.

Toate cele bune,

Raluca

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *