Studiu de caz: Doua legaturi la 1 leu

Share Button

 Life begins at the end of comfort zone-1

Mi-am petrecut mult timp din viata blocata in aceeasi stare: cea de victima. Ma simteam neajutorata iar ceilalti din jur erau datori sa ma sustina din toate punctele de vedere. Cele mai mari obstacole erau fricile care imi amorteau existenta. Mai ales frica de expunere in public si cea de esec. De aceea, timpul trecea insa eu nu avansam in nicio directie. Nu aveam abilitati necesare pentru a cere mai mult de la viata si in niciun caz nu gandeam ca as fi avut nevoie de educatie si practica in acest sens.

Ce s-ar intampla daca mi-as oferi ocazia sa imi depasesc zona de confort si sa-mi inving fricile?

Raspunsul pe care mi l-am oferit: ai intelege ce inseamna de fapt norocul.

Unica solutie pe care am identificat-o a fost: expune-te in fata fricilor, cat mai des cu putinta si observa rezultatul.

Astfel am inceput sa-mi provoc, pe rand, fricile. Prima si cea ma importanta a fost frica de vorbit in public pe care am infruntat-o…vorbind in public.

Degeaba vei citi carti care iti vor prezenta tehnici de vorbit in public daca nu vei reusi sa aplici ceea ce citesti. Nu afirm ca este usor dar este singura cale catre progres. Abilitatile se dobandesc prin intermediul practicii.

Tinand cont de introducerea de mai sus, te invit sa meditezi asupra studiului meu de caz.

Weekendul trecut am fost la sat, la bunici. M-am bucurat de momentul prezent si am experimentat incantarea – exact ca un copil. Nu stiam incotro sa-mi indrept privirea si ce sa admir prima data: copacii infloriti, iarba umezita de roua sau zarzavaturile de primavara. Natura ma inspira si imi transmitea energie pozitiva. Vreo jumatate de ora, am alergat dintr-un colt in altul al gradinii, explorand peisajul din jurul meu.

La un moment dat, apare mama cu o legatura imensa de leustean. Cand am zarit leusteanul acela verde, proaspat si cu miros ametitor mi-a venit o idee: Ce-ar fi ca ziua urmatoare sa merg la piata cu legaturi de leustean pentru a bucura si alte persoane de acest dar minunat al naturii? Asa ca, am inceput sa realizez buchetele pentru vanzare. Pe langa acesta am adunat si stevie, o planta care creste din abundenta primavara, in gradina noastra.

Patrand in minte ideea care tocmai imi venise, am inceput sa-mi imaginez beneficiile acestei experiente:

– imi dezvolt abilitatea de vanzare

– imi infrunt frica de expunere

– imi provoc zona de confort

– le furnizez oamenilor produse proaspete si sanatoase

A fost o experienta pe cinste. Duminica dimineata, la ora 08.00 eram in piata. M-am asezat, destul de timid langa un gard si am deschis punga cu verdeturi.

Intre timp, apare o doamna care vindea lalele si se asaza langa mine. Au inceput sa apara primii clienti. Oamenii ma priveau destul de ciudat, eram un element strain in peisaj.

La un moment dat imi spune doamna:

– Este prima oara cand vii aici?

– Da.

– Domnisoara, daca stai asa sprijinita de gard, oamenii vor crede ca astepti pe cineva. Ia o legatura de stevie/leustean in mana, sa vada lumea ca vinzi ceva.

A avut dreptate. Adoptand aceasta metoda am reusit sa atrag mai multi clienti.

La un moment dat, un domn mai colorat la fata, imi spune:

– Pune si tu mana si striga! Altfel nu vin oamenii.

I-am spus ca eu nu strig :), am o alta metoda.Nu aveam nicio alta metoda, singurul meu atu – eram diferita de ceilalti iar oamenii ma preferau tocmai datorita acestui element. Inspiram mai multa credibilitate.

In 3 ore am reusit sa vand toata punga cu verdeturi.

Concluziile acestui experiment:

– am reusit sa-mi infrunt fricile

– mi-am depasit zona de confort

– oamenii cumpara imaginea (ceea ce reusesti sa le transmiti)

– credibilitatea conteaza

– senzatia crescuta de satisfactie si incredere in mine (am reusit sa vand toata marfa)

In urma acestor rezultate, am decis ca, intr-o forma sau alta voi realiza si alte experimente cu scopul de a-mi depasi fricile si de a-mi provoca zona de confort.

Numai bine,

Raluca

 

 

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *