Smart Ladies şi Techir – Oana Stan

Share Button

“Femei creative şi schimbări pozitive – Oana Stan”

Voluntariat – un simplu cuvânt care are o putere imensă. Un înţeles care construieşte fundaţii pentru schimbări pozitive în mediul social şi în lume.

Puterea acestui cuvânt este reprezentată de valorile pe care le conţine. Iar oamenii care cred în el le împărtăşesc. Şi astfel se creează o forţă ce are ca scop evoluţia.

Pentru că voluntariatul înseamnă: asumarea responsabilităţii, cauze sociale care au nevoie de soluţii, creativitate şi educaţie (învăţare continuă). Iar în momentul în care îţi asumi rolul de voluntar construieşti având în minte toate aceste valori.

Dincolo de acest lucru există oamenii, ceilalţi voluntari care alcătuiesc comunitatea. O comunitate a viitorului ce are la bază responsabilitatea socială.

Pe Oana Stan am cunoscut-o într-o zi de vară. Mai exact acum 1 an. În Piaţa Ovidiu, în cadrul Bibliotecii Colorate, un proiect în care eram implicată ca voluntar. Ne-am dat seama ca avem multe în comun în momentul în care am început să discutăm despre experientele noastre ca voluntari în cadrul asociaţiilor studenţeşti.

Oana 1

I-am urmărit cu interes parcursul şi modul în care au evoluat proiectele sale: Techir şi comunitatea Smart Ladies şi am conştientizat ca este o persoană-resursă în cadrul comunităţii şi un rezervor de inspiraţie.

Ea este unul din organizatorii evenimentului: Ele au reuşit! care a avut loc vara aceasta în Constanţa şi susţine construirea unei comunităţi a femeilor-antreprenor.

Îi admir energie, dedicaţia şi implicarea şi mai mult decât atât obiectivele ambiţioase precum: construirea brand-ului de produse cosmetice Techir şi promovarea oraşului Techirghiol ca oraş-spa printre alte mari centre ale lumii.

Propun acest interviu ca o sursă de inspiraţie pentru toate femeile care cred că poţi deveni chiar şi în România “o femeie creativă ce produce schimbări pozitive.”

1. Care sunt valorile tale şi cele mai importante principii după care îţi ghidezi activitatea/viaţa?

Am învăţat să mă înconjor de oameni inspiraţionali, oameni care mă motivează să cresc, să învăţ, să mă dezvolt. Şi pentru că îmi place să învăţ de la oamenii din jurul meu, ştiu că trebuie să fac şi eu acelaşi lucru, să îi ajut pe alţii să crească. Tocmai de aceea îmi plac zicalele “Tratează oamenii așa cum îţi doreşti să fii tratat” sau “ce ţie nu-ți place, altuia nu-i face“.

Sunt o persoană curioasă, în căutare de poveşti, de experienţe, de armonie şi echilibru. Mă inspiră oamenii pasionaţi şi îmi place să îi promovez, să vorbesc despre ei, să dau sfoară în ţară despre proiecte frumoase. “Sharing is caring” este o altă sintagmă după care mă ghidez şi ştiu că informaţia pe care eu o împărtăşesc se va întoarce la mine sub altă formă. De aceea îmi păstrez mintea şi inima deschisă pentru orice este frumos şi inspiraţional în jurul meu.

2. Ce te-a determinat să construieşti această comunitate?

Comunitatea “Smart Ladies” a fost creată plecând de la principiile mele. Totul a început acum 2 ani, când am format grupul pentru mine şi maxim 10 prietene apropiate. Voiam să ne fie mai uşor să discutăm, să dezbatem, să schimbăm păreri şi opinii în baza diverselor materiale pe care le găsim pe internet.

Vreau sa folosim Facebook-ul ca pe un instrument util în dezvoltarea noastră. Nu accept ideea de a pierde timpul şi de aceea vreau să folosim şi timpul petrecut pe Facebook într-un mod productiv şi util pentru noi. Astăzi ‘Smart Ladies’ a început să prindă contur, avem peste 350 de membre pe grup şi îmi doresc să fie cat mai active. Împreună cu buna mea prietenă si sursa de inspiraţie, Cristiana Aldea, dorim să ducem acest proiect la un alt nivel. Tocmai de aceea vă pregătim surprize şi promitem ca ‘Smart Ladies’ va aduce un nou concept de comunitate şi că vom ajuta femeile isteţe din Constanţa să se unească şi să se simtă pline de viaţă.

Oana cu Cristiana

Oana Stan şi Cristiana Aldea – Iniţiatoarele comunităţii Smart Ladies

3. Care au fost persoanele care te-au inspirat şi în ce mod?
Inspiraţia este peste tot. Fiecare persoană cu care interacţionez mă pune pe gânduri într-un mod, mă uimeşte, mă trezeşte sau mă motivează fie prin exemplul lor pozitiv sau negativ. Am multe modele începând cu părinţii mei, cu bunica mea şi terminând cu prietenele mele.

Atât în business cât şi în viaţa personală, am mereu o persoană la care să mă pot raporta şi cu care să mă sfătuiesc sau la care să îmi găsesc răspunsuri şi ghidări. Îmi place să învăţ din exemplele, greşelile şi experienţele altora. Mi-a intrat în cap ca numai oamenii înţelepţi învaţă din greşelile celor din jur, iar pe mine mă atrage acest lucru. Tocmai de aceea sunt un bun ascultator, îmi place să ascult poveştile altora, experienţele lor de viaţă şi de business, pentru ca apoi să culeg învăţăturile ce mi se aplică şi mie.

Participarea mea la diverse cursuri, conferinţe, seminarii, camp-uri nu sunt decât modul meu de a creşte mai repede. Este tactica mea de a face paşi înainte, pentru că interacţiunea cu oameni diverşi, inteligenţi, cu poveşti alese mă ajută să mă simt activă şi alive. Este un mod de a trăi şi acesta, acela de a căuta mereu raspunsuri, poveşti şi experienţe. Simt cum timpul trece foarte repede şi mă macină gândul că nu voi apuca să văd toată lumea şi să cunosc pe toată lumea. De aceea profit de orice oportunitate şi ocazie pentru a-mi lărgi aria de cunoştinte atât pe plan personal cât şi profesional.
4. Care sunt proiectele viitoare si care este scopul principal?
În business proiectul rămâne Techir şi scopul este de a crea un brand autohton puternic şi de referinţă în industria de cosmetice din România. Mai mult de atât, prin brandul Techir şi prin valorificarea resurselor naturale oferite de Lacul Techirghiol, vreau să îmi ajut oraşul natal să îşi recâştige imaginea de oraş-SPA.

În paralel cu activitatea mea profesională doresc să mă implic activ în punerea bazelor unei culturi antreprenoriale locale. Sunt pasionată de antreprenoriat şi de aceea conferinţa ‘Ele au reuşit’ a fost un prim pas în implicarea mea activă în promovarea IMM-urilor drept motor al economiei.
Voluntariatul este parte din mine, în timpul facultăţii nu am lucrat pentru ca am fost voluntar activ în organizaţiile studenţeşti. Astăzi continui aceasta pasiune prin implicarea în diverse proiecte sociale. Mă consider responsabilă din punct de vedere social şi nu pot să nu pun mâna la treabă alături de atâţia oameni care o fac. Proiectul ‘Smart Ladies’ pe care îl voi lansa până la finalul acestui an împreună cu partenera mea, Cristiana Aldea, este tot o modalitate de a face o schimbare în bine, de a oferi femeilor oportunitatea de a se dezvolta şi de se simţi împăcate cu ele însele.

Oana 3
5. Care este faţa frumoasă a României sau care sunt avantajele de a fi român?
Faţa frumoasă a României suntem noi, cei ce o iubim, cei ce o apreciem, cei ce am plecat afară pentru a trăi experienţe unice şi ne-am întors să aplicăm tot ce am învăţat şi să facem România şi mai frumoasă. Faţa frumoasă a României sunt oamenii care o iubesc şi care nu o desconsideră, nu o subestimează şi nu o jignesc, nu se lasă bătuţi. Avantajele de a fi român sunt reprezentate de ceilalţi români, de comunitate. De oameni minunaţi care creează oportunităţi, care creează proiecte frumoase şi unice, care nu ne lasă să ne plictisim, să stăm o clipă fără a învăţa ceva nou.
6. Cum poti iniţia o schimbare fără să ai banii, mijloacele sau cunoştintele?
Cu o echipă. Găseşti alţi oameni care împărtăşesc valorile tale şi viziunea ta şi vă puneţi la treabă. Munca e braţară de aur şi când ai dorinţa de muncă, motivaţie şi determinare să implementezi schimbarea, banii nu mai par cea mai importantă resursă. Fără oameni poţi avea bani, dar nu poţi avea idei, entuziasm şi randament. Când ai o idee bună, care promite schimbare şi promite impact, banii se strâng uşor sau greu, dar prin muncă şi prin eforturile echipei.
7. Ce te motivează să mergi mai departe chiar şi atunci când apar provocări (un exemplu de provocare şi cum l-ai depăşit)?
Reponsabilitatea pe care simt că mi-am asumat-o faţă de staţiunea balneo-climaterică Techirghiol. De aceea, consider că orice antreprenor pe lângă target-urile financiare ale afacerii, trebuie să îşi stabilească şi obiective la nivel personal, obiective puternice şi cu valoare socială. Orice provocare o privesc ca pe o oportunitate de a învăţa ceva nou, de a îmi testa limitele, de a creşte şi de a mă dezvolta. Pentru o persoană ca mine, care nu a lucrat niciodata ci a fost numai voluntar în diverse organizaţii studenţesti, evident provocările au fost multiple, de aici mi-am definit si motto-ul ‘pas cu pas’.

Oana 2

8. Care este ultimul proiect la care lucrezi şi doreşti să îl promovezi?

Pe lângă Techir, proiectul de suflet şi afacerea de familie pe care o promovez cu fiecare ocazie pentru că multe lucruri noi se întâmplă, ‘Smart Ladies. Mame şi fiice împreună.” Este noul proiect în organizarea căruia mă implic activ şi îl pregătesc de implementare alături de partenerera mea, Cristiana Aldea. Amândouă avem un business şi suntem active în mediul de afaceri românesc, însă ne dorim ceva mai mult de atât, dorim să ne implicam mai mult şi în societate şi să promovăm anumite valori. Smart Ladies este modul nostru de a fi responsabile social şi de a promova o schimbare, de a lăsa amprenta într-un mod pozitiv.

Este gândit în primul rând ca un proiect local pentru mediul offline şi ca un proiect national pentru mediul online. Dorim să promovăm învăţarea continuă, dezvoltarea prin asocierea cu persoane inspiraţionale şi mai mult de atât, promovarea recunoaşterii faţă de mame, persoanele îndrumătoare şi mentorii care ne-au ghidat în dezvoltarea noastră personală şi profesională. Dorim să promovăm socializarea ca instrument de dezvoltare şi să formăm o comunitate de femei însetate de cunoaştere şi curioase să se înconjoare de persoane noi şi interesante.
9. Care crezi ca este motorul schimbării în România?
Antreprenorii. Antreprenorii au un rol extrem de important în dezvoltarea economiei României dar şi în dezvoltarea societăţii. Pentru că, iată, în calitate de antreprenor mintea ta este mereu activă şi în căutare de proiecte, metode de promovare, de dezvoltare, de creştere, iar dacă afacerea ajunge pe un trend crescător, îţi vei permite şi să te implici pozitiv în societate deoarece antreprenorii simt că au această datorie, de a induce schimbare pe toate planurile.
10. Care este motto-ul tău?
De 1 an jumătate de când sunt activă în mediul de afaceri, motto-ul meu este ‘Pas cu pas’, deoarece am învăţat că aşa se fac lucrurile. Cu răbdare, cu o minte şi inimă deschisă dar şi cu volum de muncă direct proporţional. Atât în afaceri cât şi în viaţă, mizez pe creşterile organice, creşterile sănătoase, creşterile cu fundaţie puternică.

Numai bine,

Raluca

Share Button

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *