O perspectivă în ceea ce priveşte comportamentul uman şi zona de confort

Share Button

Studiez natura umană de vreo 10 ani iar personalitatea, trăsăturile de caracter, ceea ce motivează şi inspiră fiinţa umană, legătura Minte-Corp-Spirit, zona de confort şi de ce fac ceea ce fac de vreo 7 ani.

M-am dedicat studiului din punct de vedere ştiinţific şi am cercetat mai multe perspective in acest demers: filosofie, psihologie, neuroştiinţă, emoţii şi dezvoltare personală pentru a identifica şi a aplica acele unelte care mă pot ajuta să Evoluez şi să cresc ca persoană în ceea ce priveşte scopul meu pe acest Pământ, ajutorul celorlalţi.

M-am oferit drept cobai şi am pornit cu mintea deschisă şi cu dorinţă de cunoaştere să-mi repar acele aspecte ale vieţii care nu mă satisfăceau ba, din contră, imi creau probleme. M-am implicat în experimente cu mine însămi până în momentul în care am exprimat cu uşurare şi acceptare: A-haa, am găsit răspunsul.

Oamenii pe care i-am intâlnit, cărţile pe care le-am citit şi exerciţiile cu care am lucrat şi-au pus amprenta în mod pozitiv şi decisiv asupra psihicului şi întămplărilor din viaţă.

Îmi aduc aminte de prima carte în care am citit despre plasticitatea creierului şi puterea fiinţei umane de a-şi modela experienţele din viaţă, înţelegând structura şi funcţiile creierului şi relaţia dintre Creier-Emoţii-Corp. În “Evolve your brain” Joe Dispenza prezenta o perspectivă în ceea ce priveşte capacitatea uimitoare a creierului de a genera sinapse noi (puntea de legătură între doi neuroni) şi, prin urmare construind noi experienţe, gânduri, emoţii, reflectate în dimensiunea materială a Fiinţei umane – a Corpului.

Cercetările recente din domeniul psihosomaticii şi a neuroştiinţei, precum şi noilor studii în ceea ce priveşte impactul emoţiilor asupra calităţii vieţii m-au susţinut să-mi formulez anumite păreri, argumentate toate de experienţele prin care am trecut şi mi-au confirmat toate aceste baze ştiinţifice.

Din fericire suntem produşi ai mediului, cu o moştenire genetică de luat în calcul dar cu o mare capacitate de autovindecare şi exprimare a potenţialului, în toate aspectele vieţii.

E nevoie doar de instrumentele adecvate, un cerc social adecvat, mentorii şi deschidere personală. 

Însă exprimarea acestui potenţial unic pe care îl are fiecare dintre noi se realizează doar în momentul în care dorim să ne expunem altor stimuli externi, în mijlocul a noi situaţii şi cu un alt mind-set (ansamblul gândurilor şi a credinţelor). Cu alte cuvinte să păşim în afara zonei de confort.

Prin zona de confort înţeleg:

– ansamblul emoţiilor generate de anumite experienţe, traumatizante sau nu din familie şi cercul în care am crescut care ne va seta alegerile pentru viaţă

– aceeşi durere surdă care se repetă constant, indiferent de aspectul vieţii (relaţii, comunicare, carieră, sănătate)

– un set de gânduri şi credinţe despre Realitate care este la rândul său moştenit sau modelat de experienţele de viaţă şi persoanele din jurul nostru

– moştenirea provenită din psihogenealogia familiei care ne obligă mai mult sau mai puţin să retrăim aceeşi viaţă, cu alte nuanţe însă

– alegerile care sunt la îndemâna, nu prezintă riscuri şi ne sunt cunoscute dar care generează o satisfacţie pe moment şi un blocaj pe termen lung, rezultate din tiparele neuronale formate şi emoţiile trăite.

Am identificat în urmă cu câţiva ani aceste lucruri şi am hotărât, mi-am exprimat nevoia de a înţelege aceste mecanisme şi am SETAT INTENŢIA de a identifica instrumentele potrivite.

Ce am făcut concret?

– am identificat gândurile şi credinţele şi mi-am construit experienţe noi, care m-au ajutat să asimilez noile patternuri de gândire ca fiind parte a Realităţii mele, gândite şi trăite

– am stabilit un nou cerc social şi am decis să cunosc oamenii care înţeleg conceptul de evoluţie umană şi îl trăiesc într-o formă sau alta

– mi-am stabilit “experimente sociale” cu scopul de a dobândi abilităţi de care aveam absolut nevoie: Experimentul Contactului Vizual la metrou, Experimentul dans singură, în club, o noapte, în mijlocul ringului, Experimentul Fii preşedintele unei asociaţii de voluntari, Experimentul Organizează şi implementează un proiect, Experimentul Public Speaking, Experimentul Fii o inspiraţie pozitivă pentru ceilalţi etc.

– am identificat şi eliminat emoţii blocate şi trăiri care m-au îmbolnavit şi am reuşit să înţeleg teoria din cărţi mulţumită experienţelor personale

– prin acest lucru le sunt recunoscătoare oamenilor de ştiinţă care studiază şi elaborează studii Astfel AŞA SUNT EU este înlocuit cu succes de AŞA ALEG SĂ FIU şi iau în calcul toate aspectele necesare pentru a realiza acest lucru.

Zona ta de confort este cel mai bun instrument prin care îţi poti privi viaţa iar de aici înainte nu-ţi rămâne decât să-ţi setezi intenţia AŞA ALEG SĂ FIU, SĂ SIMT, SĂ ACŢIONEZ, SĂ TRĂIESC. Pentru fiecare domeniu al vieţii am setat intenţia să trăiesc cu pasiune adică ceea ce simt se armonizează cu ceea ce trăiesc.

Pot spune că fiecare aspect al vieţii are zona sa de confort, începând de la sănătate, comunicare, afirmare de sine şi cariera, relaţii şi comunicare iar experiementele sociale pe care le-am realizat s-au adresat cam tuturor zonelor importante. Fiecare experiment social mi-a furnizat durere dar la final o mai mare plăcere prin dobândirea unor noi abilităţi.

Pot compara durerea cu neplăcerea învăţării primilor paşi- nu ne este la îndemână, ne dor uneori căzăturile dar la final reuşim să asimilăm o abilitate importantă pentru scopul nostru pământean. Am înţeles fiecare ieşire din zona de confort ca pe o experienţă a primilor paşi. Voi repeta acest procedeu ori de câte ori simt, într-unul din aspectele vieţii o durere sau lipsă de armonie între ceea ce SUNT, SIMT şi TRĂIESC.

Ea spune o poveste despre tine, povestea vieţii tale şi a moştenirii genetice dar, din fericire creierul are capacitatea uimitoare de a se remodela. Prin experienţe voite şi setări ferme de intenţii putem alege să trăim ARMONIA noastră, indiferent ce formă prezintă aceasta.

Numai bine,

Raluca

P.S. Aştept şi povestea TA despre exprimentele sociale care te-au ajutat să dobândeşti noi abilităţi, gânduri, tipare de viaţă şi cum ai trăit această experienţă a depăşirii confortului.

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *