Jocul de puzzle – Durerile (I)

Share Button

Biffy_Clyro_-_Puzzle

Jocul de puzzle

Am înţeles că viaţa este un puzzle din acela cu 3000+  de piese. Primim o cutie la naştere iar familia, societatea şi şcoala au grijă să adauge şi alte piese, străine.

Trăiesc într-o mare plină cu experienţe şi oameni şi zi de zi am de lucru la puzzle pentru a-l construi conform valorilor, viziunii şi Inimii mele.

Iubesc şi sufăr, câştig şi pierd, uneori aleg aceeşi piesă pe care o aşez în acelaşi loc, înţelegând totuşi, raţional că nu este varianta bună. Oricât aş încerca, pur şi simplu nu se potriveşte.

Aici mă refer la alegerile pe care le luăm in fiecare zi, când aceeaşi alegere ne conduce spre acelaşi om sau aceeaşi experienţă. Cu altă faţă, formă, culoare.

Primesc anumite calităţi şi defecte şi dezvolt anumite calităţi şi defecte. Mă străduiesc să identific modul în care pot potrivi piesele. Imaginea de ansamblu o cunosc. Nu-mi rămâne decât să lucrez la puzzle. Să încerc, să trăiesc, să simt, să experimentez.

Caut combinaţii, gândesc, iau decizii. Uneori inspirate, alteori neinspirate. Uneori îmi urmez intuiţia, alteori mintea, alteori creativitatea.

Jocul de piese are potenţial de a fi rezolvat. Cu anumite dureri şi costuri, e drept. Dar merită cu totul. Evaluez costurile şi durerile pentru a înţelege beneficiile şi plăcerile. Căci dacă nu ar exista dualitatea mi-ar fi mult mai greu, imposibil cred să înţeleg diferenţa.

 

Aşadar, pe rând – DURERILE:

 

1. Durerea – IGNORANŢĂ – cred că este cea mare durere dintre toate. Am făcut cunoştinţă cu ea vrând-nevrând. Mi-a sabotat grav dorinţa mea de a rezolva puzzle-ul. Ignoranţa, incultura şi prostia sunt surori. Afectează sistemul de valori, bunele maniere, stilul vestimentar (de viaţă în general, sănătate etc) şi atitudinea faţă de sine, limbajul şi cultura, deschiderea şi atitudinea faţă de ceilalţi. În perioada în care le-am primit în viaţa mea şi le-am “crescut” au creat o adevărată furtună în piesele puzzle-ului. Nu mai înţelegeam nimic, nu mi se potrivea nicio piesă, totul era neclar. Primeam experienţe şi oameni care reflectau la rândul lor această durere.

 

2. Durerea – LIPSA RESPONSABILITĂŢII. Toţi erau de vină. Toţi doreau să mă saboteze. Toţi erau împotriva mea. Nicio piesă nu se potrivea cu nimic. În furtuna creată de IGNORANŢĂ, LIPSA DE RESPONSABILITATE aducea uragane şi ploi torenţiale. Piesele se împrăştiau în cele 4 zări, la fel şi EU.

 

3. Durerea – LIPSA CREATIVITĂŢII ŞI ARTEI. O durere plus o durere egal două dureri. Ingoranţa reprezintă scena în care MONOTONIA, PLICTISEALA ŞI LIMITAREA joacă aceeaşi piesă de tearu. Aceeşi şi aceeaşi. În timp nu numai că alimentează haosul puzzle-ului generat de primele două dureri dar uzează şi piesele astfel încât există posibilitatea ca două piese ce se potrivesc să nu le mai pot îmbina întrucât culorile s-au şters iar materialul s-a deteriorat.

 

4. Durerea – VICIILE. În momentul în care nu reuşeam să potrivesc cel puţin două piese din puzzle aveam nevoie de un refugiu, o clipă sterilă de plăcere. Aceste clipe sunt întotdeauna “asigurate” de alcool, droguri, lucru în exces mâncare, sex etc. Toate acestea distrug pur şi simplu piesele, puzzle-ul în totalitate.

 

5. Durerea – RĂZBOIUL INTERN. Există momente în care reuşeam să construiesc mici părţi de puzzle şi momente în care distrugeam tot. Conflictele interioare erau constante şi aduceau cu ele lipsa de încredere, lipsă de autenticitate, Ego exagerat, evitare şi rigiditate. Împreuna cu durerile anterioare afectau ordine, echilibrul şi iubirea – faţă de mine şi faţă de cei din jur. Cu alte cuvinte îmi distrugeau şi cadrul în care mi-aş fi putut construi imaginea ideală de puzzle. Adică o viaţă după chipul şi asemănarea mea!

Numai bine,

Raluca

Share Button

1 Comment

  1. Toate aceste piese sunt experientele pe care noi le alegem sI le selectam. Si câteodată cand crezi ca ,,iti merge bine” iti vine sa arunci toate piesele de pe masa. Si iar si iar construiești pt a ajunge la perfectiune.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *