Introvertit/Extravertit sau cum sa-ti alegi activitatea in functie de personalitate

Share Button

extrovert-si-introvert

Sursa imagine: www. counselingcentennial.com

Asuma-ti personalitatea si construieste ceva cu talentele tale. Renunta la urmatoarele ganduri: Asta se cere pe piata!, Astfel voi avea mai multe sanse de angajare! etc.

Daca urmezi ceea ce crezi tu ca ar fi mai bine, din punct de vedere rational, e posibil sa ai parte de o mare dezamagire. De ce?

Pentru ca vocea ratiunii anuleaza de cele mai multe ori instinctul, natura, trasaturile naturale.

Intr-o zi am hotarat sa renunt la vocea ratiunii si sa construiesc ceva ce are legatura in mod direct cu personalitatea si calitatile mele. Am observat atitudinile, am construit exercitii de vizualizare si am experimentat roluri.

Nu am crezut vreodata ca un simplu test de psihologie ma va ajuta sa inteleg mai mult despre mine si sa ma evaluez autentic.

In momentul in care am descoperit cele doua concepte “Introvertit” si “Extravertit” m-am gandit ca sunt lucruri complexe, greu de inteles, teorii si termeni abstracti.

Dimpotriva, intelegerea acestor termeni utilizati in psihologie m-au ajutat sa descopar ceea ce nu am putut realiza in atatia ani de scoala.

Intotdeauna am fost o persoana timida, retrasa, inceata in miscari, mi-a placut mai mult sa ascult si sa vorbesc putin. Mi-ar fi placut sa fiu mai energica, mai deschisa… Am ajuns in punctul in care gandeam ca este ceva in neregula cu mine.

Oricat as fi incercat nu am reusit sa ma eliberez de aceste trasaturi care stau la baza personalitatii mele.Si nici nu aveam cum sa fac acest lucru. Nu puteam sa ma ascund la nesfarsit sub umbra unor dorinte induse, a unor “caracteristici dezirabile” pentru a supravietui in societatea moderna.

Acum am inteles ca nu exista niciun motiv pentru care ar fi trebuit sa renunt la ceea ce eram pentru a deveni altcineva.

Oamenii au tendinta sa-si imite semenii si de aceea ni se pare de cele mai multe ori ca nu avem suficiente calitati pentru a face fata provocarilor din viata si ne dorim intotdeauna mai mult. Uneori prea mult, astfel incat preferam sa renuntam la ceea ce suntem pentru a copia uneori modele invalide.

Introversia si extraversia sunt caracteritici centrale ale teoriei personalitatii, formulata initial de psihologul Carl Gustav Jung.

De asemenea, acesta afirma ca nu exista Introvert sau Extravert 100%. Dar fiecare personalitate este dominata de una din aceste parti.

Un extravertit este vorbaret, manifesta un comportament energic in timp ce un introvertit expune un comportament solitar, rezervat.

Aceste dimensiuni pot fi evaluate in functie de modul in care fiecare dintre noi raspunde la stimulii externi.

Tot timpul am cautat sa-mi transform natura si sa devin ceea ce consideram ca societatea cere de la mine: o fiinta deschisa, vorbareata, energica.

Tin minte ca, in anii in care mi-am desfasurat activitatea ca angajat simteam ca imi lipseste ceva, se acumulau frustrari pentru ca nu reuseam sa actionez mai repede si mai mult, simteam presiunea constanta din exterior si evaluam aceasta presiune care crestea in fiecare zi.

Am inceput sa construiesc incet-incet in jurul personalitatii mele, sa uit dorintele si elemente externe care nu erau in acord cu ceea ce reprezentam.

Aceasta nu este o scuza pentru a minimiza esecurile insa este un pas inainte pentru a descoperi mediul adecvat, a identifica ceea ce ne place cu adevarat sa facem si ceea ce ne furnizeaza satisfactie.

Am incercat intotdeauna sa ma transform, sa caut joburile care necesitau relatii cu oamenii, sa ma depasesc si sa-mi anulez personalitatea. Acestea apareau din nevoia de conformare in fata unei ordini existente si a unor principii pe care scoala a avut grija sa mi le transmita subtil.

Am realizat ca scopul scolii este acela de a indoctrina individul, nu de a-l ajuta sa se cunoasca. Mai ales sistemul romanesc de invatamant.

Cunoasterea de sine iti furnizeaza instrumentele pentru a te simti mai bine cu cine esti.

Momentul “A-ha!” a fost atunci cand am descoperit rezultatele unui test psihologic care m-a pus practic fata in fata cu mine si m-a ajutat sa observ ceea ce am negat atatia ani.

Pentru a intelege mai bine in ce “tabara” te afli iti voi prezenta caracteristicile Introvertitilor, respectiv cele ale Extravertitilor.

Caracteristici ale Introvertitilor:

– energia acestora provine din interior, din directia conceptelor si ideilor. Acestia au nevoie de un nivel scazut de stimulare externa.

– se concentreaza mai mult pe lumea interioara iar expunerea pentru mult timp in exterior si socializarea indelungata cu alte persoane ii oboseste.

– nu sunt adeptii schimbarii lumii ci, mai degraba, a intelegerii acesteia – au o gandire profunda in ceea ce priveste fenomenele si evenimentele.

– au o atitudine rezervata, deseori fiind confundata cu timiditatea si gandesc profund inainte de a actiona.

– la serviciu obisnuiesc sa lucreze singuri si cauta un mediu linistit pentru a se putea concentra.

– extravertii ii pot categorisi drept egoisti si pasivi.

– se simt coplesiti de stimulii externi in exces.

– au nevoie de timp pentru a cunoaste o persoana si a capata incredere.

– se centreaza pe activitati de tip unu-la-unu.

– studiaza un subiect in profunzime.

Limbaj non-verbal: vorbesc incet, mai rezervati fizic si psihic, un aer calm, linistit, cand introvertii vorbesc despre ceva ce este important pentru ei monopolizeaza discutia si se apropie foarte mult de persoane, folosesc „eu”, prefera sa discute un subiect in profunzime, mentin contactul vizual, poarta culori mai inchise.

Activitati potrivite pentru Introverti: scriitori, diverse posturi  in domeniul cercetarii, tot ceea ce este legat de exercitarea creativitatii si arta (muzician, pictor, design vestimentar), inginerie, lucrul cu calculatorul (programare, introducere date, IT), psiholog, consilier, profesor.

Caracteristici ale Extravertitilor:

– acestia isi preiau energia din exterior, fiind directionata spre oameni, lucruri, au nevoie de un grad inalt de stimulare si, deseori, de exprimare a emotiilor. Sunt motivati de alte persoane.

– vor sa schimbe lumea, prefera varietatea, actiunea si dobandirea rezultatelor.

– atitudinea este relaxata si increzatoare, sunt deschisi, initial actioneaza, dupa aceea gandesc.

– cauta diversitatea si actiunea la locul de munca si iubesc sa lucreze cu alti oameni.

– pot fi catalogati de Introverti drept galagiosi, vorbareti, insistenti.

– sunt energici si au mult entuziasm.

– le place sa vorbeasca tare, fara a ajunge insa la vreo concluzie.

– vor sa cunoasca cate putin din fiecare subiect.

Limbajul non-verbal: miscari ample ale mainilor, vorbesc tare, in grup devin mai galagiosi, folosesc „noi”, sar de la un subiect la altul, mentin mai putin contact vizual, evalueaza ce se intampla in jurul lor pentru a se asigura ca nu scapa ceva important, folosesc haine la moda, sexy, care ies in evidenta.

Activitati potrivite pentru Extraverti: tot ceea ce tine de domeniul vanzarilor, manager de proiect, organizator de evenimente, relatii cu publicul, HR, actor.

Extravertii pot vedea introvertii:

          secretosi, impersonali

          neprietenosi

          centrati pe sine

          inceti si mecooperanti

          neadaptati social

Introvertii pot vedea extravertii:

          vorbareti

          bagareti/agresivi

          superficiali

          hiperactivi

          cu atitudine de sef

Exercitiu:

Raspunde la urmatoarele intrebari pentru a observa in ce categorie te incadrezi:

1. Ce ma energizeaza mai mult? Sa fiu singura (Introvert) sau sa interactionez cu alti oameni (Extravert)?

2. Unde prefer sa-mi orientez energia? In lumea externa, a oamenilor sau a lucrurilor (Extravert) sau in lumea mea interna, in directia gandurilor (Introvert)?

3. Ce intrebare ai alege?

– Cum relationez cu oamenii si lucrurilor? – Extravert

– Cum relationeaza oamenii si lucrurile cu mine? – Introvert

4. Lucrez la mai multe proiecte in acelasi timp (Extravert) sau ma concentrez asupra unuia (Introvert)?

5. Ma simt mai confortabil actionand prima oara si gandind dupa aceea (Extravert) sau gandind lucrurile inainte sa actionez (Introvert)?

Aceste caracteristici ne ajuta sa ne cunoastem, dezvoltand in acelasi timp relatii armonioase cu cei din jurul nostru.

Pe de alta parte, avem posibilitatea sa alegem o activitate care sa corespunda trasaturilor noastre de personalitate cu scopul de a ne simti confortabil si a avea cele mai bune rezultate.

Daca vrei sa dobandesti o intelegere mai buna a personalitatii tale iti recomand testul Myers-Briggs (dezvoltat de doua cercetatoare – mama si fiica – pe baza tipologiei create de C.G.Jung). Acesta este disponibil gratis atat in romana cat si in engleza.

Surse:

Cain Susan – The power of introverts

Jung, Carl Gustav – Psychological types (1921)

http://psychclassics.yorku.ca/Jung/types.htm

Tieger, D. Paul, Barron-Tieger Barbara – The Art of Speed Reading People, Little Brown and Company, printed in USA

http://changingminds.org/explanations/preferences/extravert_introvert.htm

Numai bine,

Raluca

 

 

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *