FAC, SUNT, SIMT sau de ce ceea ce FACI conditioneaza ceea ce ESTI si cum te SIMTI

Share Button

FAC, SUNT, SIMT. 1

Sursa foto: Claudia Elena Corbu /www.facebook.com/corbu.claudiaelena

“Abilitatea de a nu gandi” este una din caracteristicile de baza pe care societatea “doreste” sa o cultivam. De ce? Pentru ca persoanele care nu-si pun intrebari, nu isi ocupa mintea cu rationamente sau nu sunt interesate sa descopere si alte perspective sunt usor de manipulat.

Iar societatea are nevoie de oameni care sa fie “cuminti”, sa traiasca dupa regulile sale si sa accepte, fara protest, tot ceea ceea ce promoveaza canalele media.

Abilitatea de a gandi include constientizarea si actiunea. Nu ne invita nimeni la scoala la un proces de autocunoastere. Cu siguranta, in acest mod, lumea ar deveni mai buna si mai echilibrata.

Daca in exterior ne lipseste ceva sau observam dezechilibre majore in viata noastra va trebui sa apelam negresit la interior. Aici se afla raspunsurile de care avem nevoie pentru a ne regasi echilibrul si a intelege de ce lumea din jurul nostru se “incapataneaza” sa fie dezechilibrata.

Am observat ca, de cele mai multe ori SUNT si SIMT sunt conditionate de ceea ce FAC. Daca nu am o activitate care sa imi produca satisfactie si care sa aiba la baza atat motivatii extrinseci sau externe (bani, renume, pozitie sociala) dar mai ales cele intrinesci sau interne (activitati care prin natura lor ne ofera placere, cele care ne dezvolta o anume abilitate sau rezolva o problema impartasita de mai multe persoane), voi “rata” pozitiile de SUNT si SIMT.

Un prim pas este sa evaluezi urmatoarele structuri:

Eu fac,

Eu sunt,

Eu simt.

De cate ori, ne rezervam un timp pentru a-l petrece cu noi pentru a raspunde sincer la aceste intrebari?

Ne petrecem o mare parte din viata ignorand aceste verbe simple, pe care, de cele mai multe ori le folosim la persoana a II-a si a III-a, mai putin sau deloc la persoana intai.

Avem impresia ca ceilalti sunt datori sa ne raspunda la aceste intrebari si ni se pare ca, daca ne orientam spre exterior vom reusi sa gasim raspunsurile pe care le asteptam.

Societatea de astazi ne indeamna sa abandonam reflectia si sa apreciem placerile imediate (mancare, imbracaminte si alte lucruri materiale). Ne intereseaza mai mult ceea ce SUNT, SIMT si FAC ceilalti. Ne ignoram nevoile noastre pentru a raspunde la intrebarile pe care le avem pentru ceilalti.

Cele mai multe situatii neplacute apar pentru ca, realmente nu stim CINE suntem si  CE SIMTIM, pentru ca nu ne place sau detestam ceea Ce FACEM.

De aceea, este nevoie sa ne rezervam un timp pentru noi. Lasam deoparte tot zgomotul, placerile aparente ale lumii exterioare si ne refugiem in adancul nostru.

In acest sens iti propun un exercitiu pentru a reusi sa raspunzi la aceste 3 intrebari:

Ce activitate realizez in acest moment?

Ce simt?

Cine sunt?

Rezerva un timp pe care sa il petreci cu tine. Fie ca lucrezi pentru imbunatatirea ta, fie ca evaluezi sau stabilesti noi obiective si directii, ai nevoie de un timp petrecut in compania ta.

Singuratatea nu dauneaza, dimpotriva, te ajuta sa te descoperi, sa iti raspunzi autentic la intrebari. Singuratatea ajuta individul sa se dezvolte. Nu fugi de singuratate pentru ca fugi de tine mai ales in momentele in care experimentezi etape delicate in viata si ai impresia ca nu vei reusi sa le depasesti.

Inchide ochii si imagineaza-ti ca vei reusi sa cobori cu un lift, in interior. Imagineaza-ti in detaliu cum intri in lift, apesi butonul 0 si astepti sa cobori in interiorul tau.

Observa cum se deschid usile si patrunde in lumea ta. Propune-ti sa explorezi tot ceea ce se afla in jurul tau.

Intreaba-te CE FAC ACUM/CARE ESTE JOBUL/ACTIVITATEA MEA? si asteapta. Lasa raspunsurile sa curga limpede. Dupa aceasta experienta, indreapta-te spre lift si apasa butonul 10 pentru a reveni. Observa cum se aprinde fiecare buton, ceea ce inseamna ca ai mai parcurs inca un etaj si revii la suprafata cu raspunsuri pretioase.

Dupa acest prim pas, noteaza raspunsurile care iti vin in minte in ceea ce priveste experienta prin care ai trecut.

Pentru fiecare intrebare realizeaza aceesi etapa.

Scrisul te va ajuta sa materializezi gandurile si vei avea o perspectiva mai conturata asupra FAC, SUNT, SIMT.

Dincolo de ceea ce SUNTEM  si ceea ce SIMTIM exista ceea ce FACEM. Pentru ca ceea ce facem ne defineste, de cele mai multe ori si ne ajuta sa raspundem mai usor la cine SUNTEM  si ce SIMTIM.

Toate suntem alcatuite din ceea ce FACEM, SUNTEM si SIMTIM. Insa, uneori, in ciuda acestor aspecte nu reusim sa dobandim implinirea interioara si exterioara.

De ce?

Pentru ca A FACE, A FI si A SIMTI nu reflecta cu adevarat ceea ce esti si in interior.

Poti ajunge la un echilibru doar daca respecti ceea ce esti in interior si incepi sa CONSTIENTIZEZI si sa-ti ASUMI acest lucru iar apoi, cu ajutorul actiunilor sa materializezi ceea ce observi.

Si, dincolo de acest lucru, mai important este armonizarea celor 2 planuri.

Pentru a-ti face o idee mai clara iti voi oferi 2 analize (in urma cu cativa ani vs acum).

1. FAC – am un serviciu si ma bucur ca am un venit la sfarsitul lunii care imi asigura plata hranei si a chiriei. FARA viziune, FARA planuri de viitor, FARA a sti ce as putea face pentru a-mi aduce contributia in lume. Un mare haos la nivel de A FACE, A FI, A SIMTI.

2. SUNT – o persoana care se straduieste sa primeasca validare din partea celorlalti.

3. SIMT – consideram ca imi lipseste ceva de la natura, ca nu am capacitatea de a realiza lucruri, ca nu voi fi capabila de a-mi privesc adevaratul chip si sa-l arat si lumii, ceilalti erau de vina pentru tot ceea ce mi se intampla si erau datori sa ma slaveze de mine insami.

Analiza recenta:

1. FAC – in sfarist am recunoscut fata de mine ca cel mai important, la momentul acesta este ceea ce fac. Activitatea ma ajuta. Am o viziune de viitor, stiu ca vreau sa scriu minim 3 carti si sa infiintez o asociatie destinata autocunoasterii si descoperirii vocatiei femeilor din Romania. Momentan lucrez la curs si la prima carte.

Mai mult decat atat vreau sa le ajut sa implementeze proiecte cu impact pozitiv la nivelul societatii, in functie de talentele sau abilitatile fiecareia si cu ajutorul metodei de educatie exprientiala imi doresc sa inspir noi atitudini in ceea ce priveste cunoasterea.

2. SUNT – o femeie care traieste dupa propriile reguli si se bucura de un echilibru in ceea ce priveste relatia Minte-Corp-Spirit.

3. SIMT – ca am reusit ca am dobandit suficient de multa incredere in mine incat sa imi constientizez actiunile, rezultatele, esecurile, sa invat si sa evoluez. Ma pot prezenta lumii si stiu ca fiecare experienta ma ajuta. Eu mi-am asumat CALATORIA de autocunoastere si ma pot prezenta ca o persoana responsabila in ceea ce priveste actiunile mele.

Am descoperit ca ceea ce FACI influenteaza cine ESTI si ce SIMTI. De aceea pun foarte mult pret pe activitate/job/cariera ca avand un rol extrem de important in viata.

Cele trei verbe: a fi, a simti si a face ne conduc actiunile si reprezinta repere extrem de importante in drumul de a deveni o varianta mai buna.

Numai bine,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *