Exercitiu creativ – Peisajul meu ideal din natura

Share Button

Coltul meu ideal

Exercitiile, creativitatea si vizualizarea au stat la baza dezvoltarii mele interioare.

Am inceput cu diferite experimente pentru a observa rezultatele si am constatat, cu uimire, cum anumite imagini pozitive pe care le construiam si la care meditam deveneau practic elemente-cheie in cadrul realitatii mele.

Luand in calcul aceasta perspectiva marturisesc ca am asistat la concretizarea mai multor idei care imi aparusera initial sub forma unor ganduri timide printre ele enumerandu-se insusi procesul schimbarii.

Procesul nu functioneaza instantaneu, insa daca reusesti sa mentii vie ideea in minte, sa stabilesti o harta de actiune si sa faci primul pas, vei observa materializarea gandului.

Toata lumea poate realiza acest exercitiu insa este important sa pastrezi in minte ca materializarea ideilor necesita munca si concentrare.

Vizualizarea creatoare are 2 functii principale:

1. te ajuta sa dezvolti creativitatea

2. iti sustine procesul de evolutie personala

De asemenea, “visatul cu ochii deschisi” sau imaginile care ne apar in minte infatisand persoane sau locuri reprezinta vizualizare creatoare.

Acest proces m-a sustinut sa materializez urmatoarele idei:

– sa realizez acest blog

– sa-mi schimb stilul de viata, alimentatia

Mintea reprezinta o putere uriasa care te poate ajuta sa realizezi schimbari de durata si sa te bucuri de rezultatele pe care ti le doresti.

Cand ai visat ultima oara cu ochii deschisi? Realizam des acest lucru insa nu stim ca acesta reprezinta de fapt procesul vizualizarii creatoare – il realizam in mod automat, fara a intelege structura sa. De obicei acesta se produce in momentele in care suntem relaxate, cand savuram o cafea sau calatorim cu trenul etc.

Procesul vizualizarii alaturi de afirmatiile pozitive ne ajuta sa modificam comportamente si emotii.

Eu am reusit sa-mi schimb gandurile in totalitatea, am reusit sa realizez tranzitia de la negativ la pozitiv. Cum?

Am inlocuit afirmatiile negative din minte: Nu pot…, Nu am…, Nu fac…, Nu stiu… cu afirmatii pozitive, reprezentand solutii concrete, initial produse ale imaginatiei.

Astfel:

Nu stiu ce voi face dupa absolvirea facultati.

a fost inlocuit cu o serie de solutii

Imi voi face o serie de CV-uri pe care le voi depune la firmele care ma intereseaza.

Voi incepe sa lucrez la o idee.

Am invatat sa inlocuiesc afirmatiile negative care imi blocau actiunile, cu afirmatii pozitive care reprezentau pasi concreti de actiune.

In momentul in care vizualizezi o anumita idee si o repeti aceasta se va transfera la nivel inconstient si mintea constienta va genera solutii pentru a o materializa.

Foarte multi ani am fost o persoana care gandea negativ si imbratisam anxietatea si depresia fara sa-mi dau seama ca eu sunt de fapt sursa acestora, prin intermediul gandurilor care imi acaparau atat nivelul constient cat si cel inconstient.

Cum sa nu fiu o persoana plina de judecati negative cand, mai bine de 20 de ani mi-am repetat in fiecare zi aceleasi idei, ba mai mult decat atat, primeam si alte influente negative de la: televizor, scoala, persoane din jurul meu?

Schimbarea am initiat-o ca pe un experiment. Mi-am propus ca timp de 30 de zile sa inlocuiesc o parte din gandurile negative cu cele pozitive iar acestea din urma sa le sustin cu ajutorul vizualizarii imaginilor pozitive. Pe langa acest experiment, am stabilit ca dimineata, primul lucru pe care il realizam era sa-mi imaginez cel mai frumos loc in care mi-ar fi placut sa fiu.

In cadrul acestui exercitiu de creativitatea imi permiteam sa-mi imaginez orice – cu conditia ca acesta sa exprime un mediu pozitiv.

Iti prezint scenariul meu: in fiecare dimineata imi imaginam un castel ca in povesti, cu o gradina inverzita, plina cu flori. Eu ma plimbam prin parcul castelului si ma bucuram de ceea ce observam in jurul meu: flori, fluturi si pasari, mirosul de iarba verde, adierea placuta a vantului si razele calde ale soarelui.

Pe de alta parte, aveam o atitudine relaxata si simteam bucuria si starea de bine. Aveam o carte de psihologie in mana si ma indreptam catre o poienita, pregatita sa ma asez la umbra unui stejar si sa ma afund in lectura.

Acest exercitiu imi oferea o stare de relaxare, incantare si bucuria de a incepe sa-mi accept singuratatea ca pe o etapa necesara pentru a evolua.

Inainte sa descopar acest exercitiu cu greu imi acceptam singuratatea. Incercam tot timpul sa identific tot felul de situatii pentru a fugi de momentele petrecute cu mine insami. Insa, am constientizat ca prima oara e absolut necesar sa invat cum sa-mi petrec timp in compania mea. Acest exercitiu te ajuta intrucat iti ofera cel mai atractiv peisaj din natura pe care il poti construi si iti dezvolta dorinta de a petrece timp in compania ta, alaturi de mediul pozitiv care te inspira.

Cu ajutorul imaginatiei si creativitatii iti poti construi o lume a ta si te poti  bucura in intregime de ea, implicand in acelasi timp toate simturile si faptul ca esti prezenta in momentul ACUM.

Ti-l recomand: il poti realiza oricand dar preferabil ar fi dimineata, pentru a incepe ziua intr-un ton pozitiv. Eu il practicam oriunde aveam cateva momente libere: in metrou sau cand asteptam masina in statie.

Multa inspiratie,

Raluca

P.S. Fotografia este din curtea bunicilor din Cernavoda, unde mi-am petrecut o mare parte a copilariei.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *