Exercitiu creativ – Care este “cutia” in care te afli si te tine pe loc?

Share Button

Cutie mentala

 

Recent am studiat un material scris de Eric Berne, parintele analizei tranzactionale in psihologie,  in care se precizeaza ca noi, oamenii, avem tendinta sa urmam un scenariu al vietii pe care il scriem in primii 6 ani si este alcatuit din: personalitate, decizii luate in copilarie, patternuri sau modele din comportament preluate din familie, directive parentale.

Astfel, am ajuns la concluzia ca pe langa existenta acestui scenariu mintea noastra este prizoniera unor “cutii imaginare” care ne saboteaza de cele mai multe ori existenta si relatiile.

Nu sunt cutii fizice, pe care sa le putem observa cu usurinta insa sunt spatii mentale, ganduri si judecati care ne obliga, pentru tot restul vietii sa adoptam un anumit comportament si sa-l repetam constant, atunci cand primim stimulii adecvati din mediul inconjurator.

Te-ai intrebat vreodata de ce ai viata pe care o ai, relatiile pe care le-ai dezvoltat, capacitatea de a actiona spre indeplinirea obiectivelor sau alegerea unui anumit partener, esti o persoana de succes, mediocra sau care isi rateaza viata lasandu-se dominata de adictii precum alcool, droguri, tigari, mancare etc.?

In momentul in care ne lipseste constientizarea si responsabilitatea avem toate sansele sa traim intreaga viata inchise in cadrul unor spatii mentale delimitate.

Din proprie experienta pot spune ca existenta fiintei umane este influentata constant de relatia care se stabileste intre aceste “cutii” in care alegem sa traim atat la nivel constient cat si inconstient. Cele care corespund nivelului inconstient sunt dificil de identificat pentru ca aparent sunt reprezentate de comportamente si decizii care ne caracterizeaza fiinta. Insa le putem descoperi prin intermediul efectelor pe care aceste decizii le produc asupra noastra.

Exercitiu de astazi are drept scop constientizarea, asumarea si renuntarea la aceste spatii care ne limiteaza.

Iti pot spune care au fost cutiile mele si metoda prin care am reusit sa le elimin, sa le inlocuiesc cu spatii deschise care imi sustin dezvoltarea.

Astfel, foarte mult timp, actiunile si gandurile mele se aliniau si traiam in cadrul urmatoarelor “cutii mentale”:

Mediocritate, Lene, Lipsa actiunii, Impulsivitate, Relatii toxice, Lipsa de incredere, Dependenta de dulciuri si alimente nesanatoase, Timiditatea

Acum te invit sa faci o lista cu “spatiile tale mentale” si sa intreprinzi actiunile potrivite pentru a te elibera si a face un pas catre o varianta mai buna si mai sanatoasa a ta.

………………………………………………………………………………………………………..

Primul pas este CONSTIENTIZAREA si ASUMAREA CONSECINTELOR PROPRIILOR ACTIUNI.

Dupa aceea avem nevoie sa analizam fiecare “cutie” si sa stabilim pasii de actiune.

Din punctul meu de vedere pasii de actiune necesita intotdeauna crearea unor contexte in cadrul carora sa ne putem manifesta gandurile si comportamentele care ne tin prinse in cadrul cutiei respective, sa observam reactia si sa actionam CONSTIENT.

De exemplu, in cazul meu, am observat ca IMPULSIVITATEA sau LIPSA INTELIGENTEI EMOTIONALE imi limita extrem de mult existenta.

Ce inseamna impulsivitatea? Satisfacerea impulsurilor de moment. Cu alte cuvinte, daca iti este somn, dormi chiar daca ai un proiect de terminat, daca vrei sa mananci o prajitura/hamburger o/il mananci chiar daca stii ca iti dauneaza si ai multe kilograme in plus care iti pun in pericol sanatatea, daca te enervezi, critici si invinovatesti persoana din fata ta intr-un mod inadecvat si brutal.

Pur si simplu nu eram constienta de partea emotionala vs. rationala si imi conduceam viata satisfacandu-mi emotiile sau impulsurile de moment.

Creierul uman proceseaza in doua zone diferite emotiile si deciziile rationale. Zona responsabila de gestionare emotiilor, amigdala este parte a sistemului limbic, cea mai veche zona a creierului in timp de activitatea mentala complexa si gandirea rationala se realizeaza in cadrul neocortexului, cea mai noua parte a creierul din punct de vedere al evolutiei, proprie mamiferelor si omului.

Reptilele si pasarile au creierul redus, cu zone specializate pentru procesarea informatiei senzoriale si controlul comportamentului. Dezvoltarea neocortexului a facilitat  un nou nivel de gestionare a comportamentului – in special comportamentul social, culminand cu dezvoltarea abilitatii umane de a produce unelte de lucru,de a-si insusi limbajul si aparitia constiintei.

Pasii pe care i-am realizat pentru a intelege si a ma elibera din aceasta “cutie”:

1. Constientizarea efectelor negative produse si pozitia limitatoare in cadrul cutiei respective;

2. Decizia de a incepe cu modificari mici: de exemplu mi-am propus sa termin ceea ce incepeam si sa-mi concentrez atentia asupra unei singure activitati (in cazul in care aveam de finalizat un proiect indiferent la ce scara se desfasura (personal sau profesional);

3. Am inceput sa fiu toleranta fata de mine, sa accept existenta tuturor cutiilor si sa pornesc lucrul cu afirmatii pozitive care aveau drept scop intarirea increderii in mine;

4. Am identificat oportunitati pentru a practica deciziile constiente (mi-am propus sa termin ceea ce incep si sa realizez cat mai bine cu putinta indiferent de starea de moment pe care o experimentam);

5. Mi-am formulat urmatoarea afirmatie: Eu sunt stapana pe situatie, decid ce si cum realizez un lucru si sunt responsabila pentru actiunile mele.

Daca nu reusesti sa identifici acele “cutii” care te tin pe loc, propune-ti sa analizezi comportamentul tau din fiecare zi si sa observi ceea ce te nemultumeste la viata ta. Aceste nemultumiri reprezinta “cutiile” in cadrul carora esti prizoniera.

Surse:

Berne, Eric – What do we say after we say hello, City National Bank, Beverly Hills, 1972, Groove Press, Inc.

Foto: www.sxc.hu/photo/954381

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

5 Comments

 1. Suntem prizonierii propriului nostru comportament…Omul s-a nascut liber, insa mereu va fi inlantuit…de ceilalti, de noi insine printr-o viata fara atitudine si proprie initiativa. 😉

 2. Maria,

  Ai dreptate, atitudinea si initiativa fac diferenta intre oameni si reprezinta doua elemente-cheie ale comportamentului nostru, care pot fi dobandite din familie, mediu sau adoptate mai tarziu.

  Toate cele bune,
  Raluca

 3. Cred ca sunt prinsa in interiorul mai multor cutii, dar cu siguranta dupa ce voi invata mai multe din cartea ‘Iteligenta Emotionala’ cu siguranta nu voi mai actiona Constient pe seama Impusivitatii.
  Exercitiul prezentat ma ajuta sa incep sa scot la suprafata eul bun din interiorul meu.

  Multumesc mult si te felicit inca odata, sunt foarte mandra de tine si de tot cea ce faci, te iubes mult, mami.

 4. Buna Raluca.Am citit articolul cu foarte mare interes si as avea o intrebare:se presupune ca aceste cutii mentale sunt valabile pentru persoane care ies din casa, socializeaza, experimenteaza.Dar in cazul meu cum le-as putea identifica pentru ca eu ma feresc de oameni intr-o oarecare masura, socializez foarte greu pentru ca mi-e teama de refuzuri(cu ele m-am confruntat inca de mica dar m-au marcat mai mult cand am intrat la scoala, la 7 ani), experimentez foarte, foarte putin pentru ca eu ma astept ca odata ce incep un lucru sa si am rezultate si din pacate cum asta nu se intampla renunt repede?Sper ca s-a inteles mesajul si felicitarile mele pentru ceea ce faci:)

 5. Catalina,

  Toti putem fi prizonierii acestor cutii mentale, fie ca este vorba de o persoana care socializeaza mai mult sau una care socializeaza mai putin. Insa, din acest punct de vedere, omul este o fiinta sociala, raportandu-se constant la cei din jurul sau. Aceasta este o nevoie de baza a noastra si un punct de referinta.
  Tocmai aceasta teama de refuzuri este o cutie mentala care te tine pe loc si nu iti da voie sa experimentezi, sa inveti lucruri noi si sa socializezi.

  Iar aceasta teama este posibil sa aiba mai multe cauze:

  – parinti autoritari, dominatori
  – modelul preluat din familie, scoala sau mediu extern si pedepsele care te-au “educat”, scazandu-ti increderea in tine si transformandu-te intr-o persoana extrem de timida, interiorizata
  – incurajarea perfectionismului si critica aspra a greselilor (care de altfel sunt normale pentru a ne dezvolta – gandeste-te la un copil care invata sa mearga.)

  Iata cateva intrebari la care poti raspunde pentru a intelege cum te-ai putea elibera de aceasta teama:

  1. Ce simt atunci cand sunt refuzata?
  2. Cum ma afecteaza refuzurile? (In plan fizic, mental)
  3. De ce ma feresc de oameni?
  4. Care este cel mai rau lucru care mi se poate intampla daca incep sa experimentez mai mult?
  5. Ce ma opreste sa nu duc lucrul pe care il incep la bun sfarsit? Cum ma afecteaza acest lucru?

  De fiecare data cand ne facem cate o promisiune noua insine si nu o indeplinim scade incredere in sine.
  Pe de alta parte, fiecare promisiune realizata, oricat de mica, te ajuta sa te dezvolti si sa capeti incredere.

  Primul pas spre schimbarea pozitiva este constientizarea si tu ai reusit sa treci de acest nivel.

  Mult succes in cadrul Calatoriei Tale.

  P.S. Iti recomand sa raspunzi in scris la aceste intrebari, sa incepi scriindu-le intr-un caiet studentesc,”Caiet pentru evolutie”, care va avea pe prima pagina numele tau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *