Era comunităţilor sau redefinirea conexiunii umane ca nevoie primară

Share Button

 

Nevoia de conexiune socială este una din nevoile de bază ale fiinţei umane, alături de: bucuria vieţii, semnificaţie, integritate, evoluţie, autonomie şi cele de natură fizică. Voi explica într-un alt articol, în detaliu, compoziţia acestor nevoi.

Dimensiunile nevoii de conexiune socială sunt:

– apartenenţă

– grijă

– cooperare

– încurajare

– reacţie (celebrare sau doliu)

– prietenie

– sinceritate

– înţelegere

– suport

– tandreţe

Înţelegând faptul că fiinţa umană este în esenţă un animal social, voi porni într-o explorare a acestei nevoi, adaptată fiind mediului actual social şi profesional.

În ceea ce priveşte trendul socio-profesional asistăm la o presiune externă asupra fiinţei umane de a ajunge la o echilibrare a dorinţelor, scopurilor şi viselor astfel încât acestea să se intersecteze şi să se coaguleze într-o cauză care se poate fi afiliată altor cauze.

Din punctul meu de vedere, mediul contemporan oferă posibilităţi nenumărate de a-ţi înţelege în profunzime cauza bazată fiind pe valorile personale, interese, aptitudini, abilităţi, scopuri. Tu, ca individ eşti o structură holistică, mai multe părţi care sunt legate şi funcţionează în ritmul dictat de tine. Contează în aceeaşi măsură: istoria familiei, ambianţa culturală, cauza, credinţele realităţii tale şi dorinţele pentru a-ţi forma ceea ce mie îmi place să numesc Conceptul Fiinţei. 

Am explorat toate aceste dimensiuni până am ajuns să le integrez într-o formă armonioasă şi să le prezint lumii ca fiind conceptul sinelui. Poate suferi modificări de-a lungul timpului însă acum, la momentul prezent îmi este clar ceea ce sunt şi ce tip de experienţe îmi doresc.

Am început acest articol cu gândul la un eveniment la care am participat iar moderatorul a subliniat faptul că în Constanţa nu există conceptul de comunitate. Îi dau dreptate însă adaug că nicio autoritate socială şi din sfera educaţiei formale (şcoală, facultate etc) nu susţine individul în această călătorie a descoperirii apartenenţei. Nu există interes pentru că mediocritatea, masele fără identitate sunt uşor manipulabile. De aceea este sarcina fiecarei persoane să exploreze această dimensiune.

În primul rând este important sentimentul apartenenţei pe care îl simţim când suntem într-un mediu social potrivit alături de persoane care ne inspiră, implicaţi în activităţi ce ne reflectă valorile.

Legătura între individ, Conceptul Sinelui şi o carieră care să-l inspire este deosebit de importantă pentru a consolida direcţia EU-SOCIETATE-SEMNIFICAŢIE.

Astăzi suntem conectaţi dar în aceeşi timp ne îndepărtăm de Conceptul Sinelui.

Cea mai mare realizare pe care am cunoscut-o în această direcţie a fost conştientizarea importanţei Conceptului de Sine pentru a mă deschide spre lume, a susţine şi a inspira schimbări pozitive alături de alte cauze.

Vreau să subliniez că este extrem de important pentru fiinţa umană să-şi definească setul de valori şi convingeri personale pentru a adera unei cauze şi, în final unei comunităţi.

În cadrul comunităţii identifici resursele şi instrumentele necesare evoluţiei, grija, cooperarea, încurajarea, prietenia, înţelegerea şi suportul.

Iar eu pot construi o comunitate care să-mi susţină cauza, imaginea personală şi profesională să reflecte valorile comunităţii tale. Astfel, putem construi parteneriate solide, produse sau servicii care se adresează publicului ambelor comunităţi, putem colabora pentru o evoluţie personală şi profesională.

Îmi doresc ca fiecare să înţeleagă faptul că regulile s-au modificat în momentul apariţiei tehnologiei şi a mobilităţii de comunicare însă, în esenţă, nevoia de conexiune a rămas aceeaşi. Mă alătur ţie pentru că gândim la fel, acţionăm la fel dar fiecare îşi aduce şi plusul de valoare reprezentat de autenticitate şi expertiză.

Am înţeles aceste idei în cadrul Universităţii Alternative, a cărei studentă am fost şi am anticipat noua ordine la nivel social, profesional şi premisele unei integrări armonioase a individului în vremurile contemporane.

E nevoie să ieşim din zona de confort (ceea ce presupune deschidere, flexibilitate, abilităţi de comunicare şi relaţionare, networking) şi să dobândim aceste deprinderi care ne vor ajuta atât din punct de vedere personal cât şi profesional.

Avem noi libertăţi, e nevoie să le integrăm în ansamblul socio-profesional şi să înţelegem că era individualismului extrem, a izolării şi a tendinţelor antisociale a apus şi este nevoie de o nouă abordare pentru a experimenta emoţii constructive şi a ne satisface nevoile de bază.

Numai bine,

Raluca

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *