Descopera misiunea TA raspunzand la o intrebare

Share Button

Intrebare - De ce.

Pentru majoritatea femeilor, misiunea vietii reprezinta un element abstract, ignorat, necunoscut. Un lucru il pot afirma cu certitudine: toate femeile de succes din istorie au reusit sa identifice si sa-si asume misiunea, actionand in numele unui crez cu rezonanta. Prin urmare, pentru a construi cea mai buna varianta a TA, ai nevoie in primul rand de stabilirea unui scop al vietii.

Astazi voi acorda intrebarii “De ce?” un loc de cinste intrucat consider ca aceasta poate fi situata in Top 3 intrebari care te ajuta  sa identifici acele elemente importante pentru tine si iti alimenteaza dorinta de a descoperi si urma planul autentic de viata.

Iata o poveste prezentata de Simon Sinek in cartea sa “Start with why”.

In 1900, Samuel Pierpont Langley a luat o decizie: va fi primul om din istorie care va pilota un avion. De-a lungul timpului, aceasta persoana a detinut pozitii-cheie si titluri respectabile printre care si profesor de matematica al Universitatii Harvard. Avea prieteni influenti, lideri ai scenei politice si economice – de exemplu Andrew Carnegie sau Alexander Graham Bell.

Lui Langley i se oferise 50.000 $ pentru a dezvolta proiectul, o suma colosala la vremea respectiva.

Acesta a reusit sa adune cele mai sclipitoare minti, sa formeze o echipa de talente cu ajutorul careia urma sa-si indeplineasca visul. Echipa sa avea la dispozitie materiale de calitate exceptionala iar Langley era insotit pretutindeni de presa.

Oamenii asteptau nerabdatori sa citeasca despre cum a reusit sa-si indeplineasca obiectivul: acela de a fi primul om din istorie care va pilota un avion. Echipa si resursele ample la care avea acces ii garantau succesul total.

Sau poate nu…

La cativa mii de kilometri indepartare, Wilbur si Orville Wright lucrau la masina lor zburatoare. Pasiunea lor pentru zbor era atat de intensa incat s-a transmis si altor persoane din orasul acestora Dayton, Ohio. Astfel s-a format un grup de oameni care s-au aratat interesati sa ii ajute in cadrul proiectului. Toti erau inspirati de entuziasmul si dedicarea celor doi frati.
Este de mentionat faptul ca acestia nu aveau nicio finantare pentru acest proiect. Lipseau fondurile guvernamentale si reteaua de prieteni influenti. Nicio persoana din echipa nu era absolvent al unei facultati de profil sau cel putin al liceului. Nici macar Wilbur sau Orville.
Intreaga echipa s-a mobilizat si a inceput lucrul intr-un magazin de biciclete. Toti cei implicati impartaseau aceeasi viziune. In data de 17 decembrie 1903, cativa oameni au fost martorii primului zbor din istorie.
Cum au reusit fratii Wright sa invinga o echipa talentata, care avea acces la resurse superioare si la o promovare intensa?

Nu a fost vorba de noroc. Atat fratii Wright cat si Langley erau extrem de motivati, aveau o etica a muncii si gandire stiintifica. Acestia doreau indeplinirea aceluiasi scop dar numai fratii Wright au reusit sa-i inspire pe cei din jurul lor si sa formeze o echipa, dezvoltand tehnologia care urma sa schimbe lumea. Fratii Wright au inceput cu intrebarea “De ce?”.

Puterea unei intrebari

Mi-am petrecut sapte ani invatand teorii, am finalizat doua facultati dar nu am avut inspiratia sa ma intreb: “De ce fac acum ceea ce fac?”

Intrebarea “De ce?” o poti folosi atat pentru a-ti descoperi misiunea cat si pentru a intelege semnificatia scopului tau (intelesul emotional, cel care rezoneaza cu sinele tau).

De prea multe ori ne implicam in activitati care nu au niciun sens si ne golesc rezervorul de energie.

Sau pur si simplu evitam sa ne punem intrebari. De ce? Pentru ca ne provoaca sa scoatem la suprafata directiile relevante pentru noi si ar reprezenta o responsabilitate in plus.

Raspunsul la aceasta intrebare implica accesarea emotiilor iar acestea pot fi uneori coplesitoare. Pe de alta parte, emotiile au o influenta importanta in viata noastra  dar preferam sa le ascundem uneori in umbra deciziilor rationale.

In momentul in care am descoperit acest lucru am avut parte de un mare “Aha!”. Niciodata nu mi-am pus vreo intrebare inainte sa actionez si acesta era motivul pentru care nu stiam incotro ma indrept. De ce am ales facultatea aceasta? De ce am ales acest serviciu? Si lista cu “de ce-uri” este extrem de lunga.

Atunci cand vei actiona in functie de raspunsul tau sincer la aceasta intrebare (De ce?), lucrurile vor incepe sa capete inteles, directie si vei reusi sa clarifici  mai multe aspecte din viata ta.

Am identificat o cauza pentru care evitam sa raspundem la intrebari. Nu avem timp pentru introspectie datorita succesiunii rapide a etapelor din viata noastra (scoala-facultate-serviciu-copii). Pur si simplu nu te mai intereseaza daca esti pe drumul cel bun pentru ca responsabilitatile din afara se succed intr-un ritm ametitor.

Intrebarea “De ce?” presupune acceptul fata de propria persoana si dorinta de a intelege dincolo de formele arhicunoscute, care iti trec in fiecare zi prin fata.

Raspunzand la aceasta intrebare vei reusi sa construiesti un crez in functie de care poti actiona. Existenta ta va incepe sa capete un sens.

In cartea “Start with why”, Simon Sinek ne propune un nou model de leadership. Acesta se aplica in afaceri dar poate fi adaptat astfel incat sa poata fi insusit de fiecare femeie care vrea sa obtina rezultate, indiferent de domeniul vizat: relatii, construirea unei vieti mai bune, a unui corp mai armonios, a unei afaceri etc.

Inainte de a initia ceva este absolut esential sa stabilesti “De ce-ul?” acelei activitati. Cand vei fi tentata sa abandonezi sau pur si simplu nu vei mai avea energie vei sti de ce trebuie sa faci ceea ce ti-ai propus.

Aceasta intrebare te poate ajuta in crearea unor actiuni cu impact pozitiv.

Propune-ti sa inlocuiesti “Asa trebuie” cu “De ce?”.

Foloseste aceasta intrebare “de ce” pana reusesti sa identifici semnificatiile de baza.

Iata un exemplu personal:

– As vrea sa identific o activitate care sa ma stimuleze.

– De ce?

– Pentru ca viata mea nu are nicio directie.

– De ce?

– Am un serviciu dar simt ca nu urmez directia buna. Nu imi place ceea ce fac acolo.

– De ce nu iti place?

– Pentru ca eu sunt o persoana creativa iar acel serviciu presupune respectarea unor reguli, norme standard care imi ingradesc creativitatea.

– De ce nu reusesti sa identifici o alta activitatea care iti face placere?

– Pentru ca imi este frica.

– De ce iti este frica?

– Imi este frica ca nu cumva sa esuez daca initiez ceea mi-ar placea sa intreprind.

Am pornit de la ideea ca viata mea nu are nicio directie si am ajuns la afirmatia: “imi este frica de esec” iar aceasta frica ma acapareaza total.

Intrebarea “De ce?” te poate ajuta sa extragi esenta actiunilor tale.

In situatia mea primele raspunsuri erau minciuni rationale pe care mi le administram. Situatia poate fi echivalenta cu o tinta pe care doresti sa o atingi dar in mod constient alegi sa indrepti  pusca si sa ochesti pe langa aceasta. Ne este mai comod sa ne construim tot felul de minciuni in loc sa imbratisam sinceritatea si responsabilitatea.

Repetand aceasta intrebare vei reusesti sa treci de incomoditate si sa identifici raspunsurile sincere.

Un alt dialog pe care l-am avut cu mine:

– De ce acest blog?

– Pentru ca vreau sa-mi scriu povestea, sa ajut, inspir si alte femei sa traiasca o viata asa cum isi doresc.

– De ce?

– Pentru ca pot oferi exemplul personal si experientele din viata alaturi de lectiile invatate.

– De ce?

– Pentru ca imi ofera satisfactie, construiesc ceva creativ si promovez urmatorul mesaj: Femeile au acum posibilitatea de a actiona in acord cu talentele, pasiunile lor si isi pot provoca lumea modelelor standard.

Am descoperit ca este esential sa fiu lider mai intai pentru mine. Sa am control asupra vietii, sa ma cunosc, sa imi urmez directia si sa actionez in functie de principiile si valorile mele.

Folosesc aceasta intrebare cand:

  • adopt un nou obicei
  • relationez cu cei din jur
  • scriu un articol
  • trec prin experiente care imi provoaca zona de confort
  • am tendinta de a amana activitatile

Pentru a inspira pe ceilalti ai nevoie de acest pas. Nu poti transmite ‘De ce?-ul tau celorlalti daca tu nu il folosesti ca inspiratie pentru tine.

Pasiunea pentru un anumit lucru inspira entuziasm, dedicatie si orice vei initia acorda-ti un timp si raspunde sincer la aceasta intrebare.

Povestea celor doi frati Wright ne demonstreaza acest lucru. Cel mai important element inainte de a intreprinde ceva : stabileste “De ce?” vrei sa indeplinesti acel lucru.

Exercitiu creativ:

1. Alege un domeniu din viata ta si raspunde la intrebarea “De ce fac acum ceea ce fac?”. Raspunde la aceasta intrebare de 4-5 ori pentru a ajunge la esenta. Daca raspunsul reprezinta o limitare autoimpusa respectiv frica, formuleaza un scop, care sa fie in acord cu valorile tale.

2. Stabileste pasii de actiune pentru a transmite si altor oameni misiunea ta – pentru mine cel mai la indemana a fost sa construiesc acest blog si sa scriu.

3. Observa locuri unde poti identifica persoane care urmeaza aceeasi cauza ca tine (sau cel putin asemanatoare) si construieste relatii cu acestia. Dezvolta o retea de cunostinte – astfel poti identifica oportunitati si dezvolta proiecte in aceasta directie.

Numai bine

Raluca

Sursa de inspiratie:

Simon Sinek – “Start with why – How great leaders inspire everyone to take action”, Penguin Group USA, 2009

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *