De ce este greseala un element necesar pentru a ne dezvolta

Share Button

Greseala

Peste tot ne este recomandat sa nu gresim.

In cadrul familiei, scolii, societatii invatam ca greseala este urmata intotdeauna de o pedeapsa.

La scoala, gresesti, iei o nota mica care este tot o forma de pedeapsa pentru ca nu ai reusit sa performezi la standardele cerute. Sau gresesti si primesti bataie sau esti umilit in fata colegilor. Aceste tipuri de pedeapsa, de data aceasta violenta, au scopuri “nobile”:

– iti scad increderea in tine

– te pozitioneaza intr-un con de umbra (mai bine tac din gura si ma retrag), transformandu-te intr-o persoana excesiv de timida

– te invata ca greseala este de evitat si, indirect, primesti mesajul ca este de dorit sa te mentii in cadrul zonei de confort

Aici intervine paradoxul:

Daca eviti greselile nu vei experimenta disconfortul dar te vei mentine in aceeasi stare, nu te vei dezvolta si vei acumula frustrari si nemultumiri.

Daca iti asumi greseala si o privesti ca pe o etapa necesara procesului dezvoltarii vei observa cum disconfortul initial este incomparabil redus fata de ceea ce vei reusi sa dobandesti: o noua abilitate, o noua viziunea asupra vietii etc.

Eu am ramas multa vreme ancorata in etapa: greseala imi va dauna si va atrage o pedeapsa. Timiditatea excesiva am dobandit-o probabil in timpul scolii. Imi rasuna si acum in mintea vocea profesorilor:

“Este gresit ceea ce ai spus/ceea ce gandesti.”

“Ai gresit, prin urmare vei fi pedepsita.”

In cele din urma am ajuns la concluzia ca eu sunt gresita ca persoana si m-am inchis intr-o cochilie. Nu mai spuneam nimic, nu aveam curajul sa-mi sustin ideile de teama ca vor fi interpretate gresit si voi fi pedepsita. Astfel am dezvoltat o timiditate excesiva si o frica de a-mi expune gandurile.

Am inceput sa-mi schimb perspectiva in ceea ce priveste greseala in momentul in care am realizat ca stagnez atat din punct de vedere personal, profesional si am nevoie de o alta etapa. Prin urmare, m-am avantat in necunoscut si mi-am asumat tot ceea ce urma sa se intample.

Am invatat sa gresesc si sa identific lectiile invatate in urma greselii.

Am invatat sa orice proiect incepe cu pasi mici si inevitabil voi face si greseli pe parcurs. Am fost alaturi de mine si m-am incurajat iar la sfarsit am tras concluziile: eram o varianta mai buna a mea, stiam ce am de facut in viitor daca voi fi nevoita sa intreprind aceleasi actiuni.

Stii de ce societatea ne invata ca GRESEALA este ceva de nedorit? Pentru ca scopul este sa ramanem toata viata in aceasi pozitie, sa urmam rolurile deja stabilite.

Din biografiile oamenilor remarcabili din istorie am aflat ca au imbratisat cu senintatea greseala. Toti au incercat solutii, retete, au esuat, au revenit pe pozitii si au produs schimbari cu ajutorul carora societatea a evoluat si standardul de viata a crescut.

Ultimele doua saptamani au fost marcate de doua evenimente importante.

Problemele de sanatate ale bunicii si programul “Train of Trainers – TOT Challenge” mi-au ocupat tot timpul Mintea.

Sunt extrem de incantata ca am fost acceptata in acest proiect pentru a deveni trainer si sunt nerabdatoare sa aplic toate cunostintele utile furnizate de persoane deosebite, adevarati mentori si profesori.

Proiectul a debutat duminica, 14 iulie iar in aceste zile am invatat, poate mai mult ca oricand ca greseala este un pas util si folositor.

Am lasat in urma timiditatea, intrebarile fara raspuns si am pornit intr-o calatorie care ma ajuta sa devin o “profesoara moderna” care se va stradui sa construiasca cele mai utile, creative, placute experiente de invatare si descoperire atat a lumii interioare cat si a celei exterioare.

Am ajuns aici pentru ca mi-am permis sa gresesc. In loc sa imi mentin existenta in cadrul zonei de confort personal am preferat sa depasesc starea de inconfort, nestiind ce se afla dincolo de aceasta: Un pas gresit sau unul bun.

Greseala iti intareste si iti caleste Mintea si Sufletul.

Stiai ca procesul de invatare, descoperire si autocunoastere se produce in momentul in care iti dai voie sa cunosti “Greseala” si “Esecul”? Fara aceste doua super-puteri as fi ramas si acum inchisa in Turnul meu de Fildes a carui porti erau bine pazite de Timiditate, Frica, Stagnare, Minciuna.

Aceste ganduri le-am identificat in momentul in care am observat, cu bucurie, beneficiile “greselilor si “esecului”.

Crezi ca vei ajunge mai aproape de tine daca eviti greseala sau esecul? Crezi ca vei obtine ceva de la viata daca stai retrasa in coltul tau si iti este teama sa pui intrebari? Crezi ca vei avea o viata implinita daca mergi tot timpul cu ochii privind in pamant si eviti sa-i privesti pe cei din jurul tau cu sinceritate si deschidere?

Ma indoiesc…

Tu ai dreptul sa existi, sa privesti cu incredere spre cine esti, sa descoperi, sa te joci, sa faci greseli, sa te avanti inainte, chiar daca nu cunosti drumul, sa te bucuri de cine esti si mai ales de ce ai putea deveni.

Acestea sunt cateva Reflectii din Autobuz, in timp ce me indreptam spre casa, dupa o zi plina de invataturi de tot felul.

Sursa foto:

www.sxc.hu/photo/1078182

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

2 Comments

  1. “Am invatat sa orice proiect incepe cu pasi mici si inevitabil voi face si greseli pe parcurs. Am fost alaturi de mine si m-am incurajat iar la sfarsit am tras concluziile: eram o varianta mai buna a mea, stiam ce am de facut in viitor daca voi fi nevoita sa intreprind aceleasi actiuni.”

    Asa este, Raluca! Ai mare dreptate in ce spui: prin greseala ne dezvoltam, ne dam voie sa ne apropiem de noi, sa ne cunoastem mai bine, sa incercam! Daca nu gresim, nu incercam. Si daca nu incercam…vom ajunge, inevitabil, la frustrare.

    Frumos articol! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *