Cum te poti transforma in designerul propriei vieti

Share Button

tumblr_m9wggwX4NE1rfdlw8o1_500_large

Niciodata nu mi-au placut formele fara culoare si armonie. Nu mi-au placut locurile in care mergeau toti din jurul meu, pentru ca asa “trebuia”,  nu mi-a placut sa merg iarna la ski si vara la mare :), sa urmez tiparele promovate in societate, modelele de “normalitate”. Nu mi-au placut regulile care imi dictau cum sa ma comport sau ce cale sa aleg.

In timp am realizat ca pot deveni designerul propriei vieti si imi pot construi scenariu dupa chipul si asemanarea mea.

Asa ca am hotarat ca lumea mea sa fie alcatuita din experientele care imi fac placere, sa fie construita in functie de visurile, dorintele si aspiratiile mele. Astfel, bucata cu bucata, am pornit sa-mi creez o noua ordine, o harta atipica, exact asa cum o doresc.

Am amestecat mai multe nuante, am incercat mai multe culori si am hotarat care se armonizeaza cel mai bine cu mine, am identificat propria succesiune a evenimentelor.

In cadrul acestei creatii am adaugat si am eliminat constant elemente, orientandu-ma permanent pentru a avea atat o imagine de ansamblu cat si o perspectiva asupra detaliilor. Cu ajutorul unei lupe imaginare mi-am construit viata la nivel micro si macro, jucandu-ma permanent cu cele 2 functii: zoom-in si zoom-out.

Care au fost pasii care m-au tranformat in designerul propriei  vieti?

1. Am constientizat lipsa directiei

Mi-au trebuit 4 ani de Stiinte Politice pentru a ajunge la urmatoarea concluzie:

Stiu ca nu stiu nimic – Socrate (adaug – Stiu ca nu stiu incotro ma indrept).

Confuzia care era prezenta la admiterea in cadrul acestei facultati a devenit tot mai apasatoare pe parcurs. Am ales aceasta facultate pentru multiplele posibilitati pe care mi le imaginam ca le aveam dupa absolvire si 4 ani am refuzat sa raspund la intrebarea: Eu incotro ma indrept dupa absolvire? Acest refuz era de fapt scutul necunoasterii de sine.

Acum, in momentul absolvirii, posibilitatile de cariera pe care le citisem initial in catalogul facultatilor pareau atat de indepartate. Ma asteptam ca in cei 4 ani sa-mi formez o parere in legatura cu drumul pe care il voi urma. Ma asteptam sa obtin o sustinere din partea profesorilor, sa ma ajute cumva sa vad ceea ce eu nu reuseam.

Astfel m-am oprit la o rascruce imaginara de drumuri. Erau o multitudine de carari, cele mai multe intunecate si un singur drum mai lin si mai luminat. Am preferat drumul lin.

Cararile intunecate erau oportunitatile pe care mi le puteam construi dar teama a fost suficient de puternica pentru a ma indeparta. Nu aveam curajul sa o privesc in ochi si sa o infrunt.

Drumul lin era drumul normalitatii, mediocritatii, drumul pe care il vedeam la indemana. Drumul normalitatii este intotdeauna dorit de societate, prieteni, familie. Pentru mine era comod. De-a lungul acestuia, erau mai multe popasuri pe care trebuia sa le fac si  sa mi le asum. Un job de la 9 la 5, familie, copii, casa, credite.

Am pornit pe acest drum si am bifat prima oprire – un job de la 9 la 5 si eram foarte aproape sa bifez si al doilea popas (casatoria si familia). Era drumul zonei de confort, drumul ales de peste 90% dintre oameni.

Aici intervine paradoxul: este adevarat ca urmezi un drum lin dar existenta TA va fi marcata de lipsa energiilor care iti alimenteaza motorul vietii si asa inviti frustrarile in viata ta. Aceste energii sunt degajate de pasiunile tale pe care le practici, de misiunea vietii tale, de lucrurile care iti fac placere si de relatiile implinite.

2. Am invatat ca un drum necunoscut ma ajuta sa cresc

Ce s-ar intampla daca am avea parte de o viata in care evenimentele de acelasi tip care s-ar succede la intervale standard?

Sa traim acelasi tip de experiente, sa intalnim aceeasi oameni? Pur si simplu intervine pilotul automat care ne va domina cursul vietii. Ajungem sa ne anesteziem simturile, Mintea si Spiritul.

Astfel dupa ce am experimentat drumul lin vreme de 2 ani am recunoscut, cu teama evident, ca a sosit vremea pentru schimbare. Mi-am dat demisia de la job si m-am inscris la Facultatea de Limbi Straine. Era un drum intunecat. Nu stiam incotro va duce dar aveam certitudinea ca voi cunoaste experiente care ma vor ajuta cresc si sa descopar noi perspective.

Am invatat o lectie importanta: Intotdeauna voi alege un drum necunoscut, intunecat sau pur si simplu imi voi construi unul!

Este calea sigura a evolutiei si astfel te poti bucura in mod real de ceea ce are de oferit viata pentru TINE.

3. Mi-am asumat procesul descoperirii de sine

Este absolut normal sa nu stii incotro vrei sa te indrepti daca nu te cunosti. Oamenii aleg drumul lin pentru ca este la indemana, pentru ca le-a fost sugerat de altii, pentru ca nu necesita efort.

Descoperirea de sine este un proces de durata dar rezultatul este unul pe masura: iti oferi ocazia de a trai o viata autentica, in acord cu valorile si cu tot ceea ce reprezinti TU – o femeie unica.

4. Mi-am creat o noua ordine

Lipsa cunoasterii de sine are efecte dezastruoase in viata noastra. Aceasta afecteaza relatia cu noi insine, cu persoanele din jurul nostru. Mi-am dat seama ca oamenii isi asuma in mod absolut dorintele societatii si nu pun la indoiala ceea ce li se transmite la nivel constient si inconstient, prin intermediul mesajelor de la televizor, radio sau presa.

Astfel am descoperit ca exista  urmatorul model: scoala-facultate-job-casnicie-copii. Eu l-am analizat si am descoperit ca nu aceasta este succesiunea corecta.

Si l-am inlocuit cu urmatorul model: scoala-cunoastere de sine-descoperirea vocatiei-refacerea relatiei cu familia-independenta financiara etc

Am observat ca atat asupra femeii cat si a barbatului sunt exercitate presiuni extraordinare. Femeile sunt invatate sa-si urmeze rolul pasiv si se identifica din ce in ce mai mult cu modele promovate prin canalele media asteptand ca partenerul sa le sugereze ce tip de viata sa traiasca.

Eu insami am trecut prin aceasta experienta si imi invinovateam partenerul pentru ca modul de viata pe care mi-l propunea nu imi convenea. Imi era mai comod sa astept totul din partea lui si sa-mi asum rolul pasiv. Acest lucru provenea in primul rand din ignoranta fata de propria persoana.

Asemeni asumarii drumului lin, oamenii interiorizeaza ceea ce se promoveaza in cadrul societatii. Ti se spune sa faci o scoala, sa-ti gasesti un serviciu si sa-ti construiesti o familie. Dar nu te intreaba nimeni cine esti, ce iti doresti si cum ti-ar placea sa iti traiesti viata?

In timp am inteles ca fiecare este dator sa descopere succesiunea corecta a etapelor.

5. Mi-am descoperit si dezvoltat o misiune

Aud ca tot mai multi oameni se plictisesc (la job, acasa, in relatii etc). Pe Facebook primesc tot felul de invitatii pentru diferite jocuri. Acum cativa ani si eu ma plictiseam, chiar si atunci cand lucram 14 ore in fata unui calculator. Era o combinatie ciudata intre activitate si plictiseala. Acum cativa ani poate acceptam invitatiile de jocuri de pe Facebook.

Dar am reusit sa fac un schimb echitabil. Am lucrat o perioada pentru a intelege cine sunt si acum pur si simplu nu am timp sa ma plictisesc.

Acum lucrez cu incantare la obiectivele mele de a construi o lume mai buna. Profita de timpul pe care il ai pentru a te cunoaste. Mai mult decat atat propune-ti  sa creezi valoare, sa faci lucrurile care te pasioneaza dar pe care le-ai evitat sau nu le cunosti.

Plictiseala este un alt efect al ignorarii dorintelor interioare.

Descopera ce poti aduce bun in lume si concentreaza efortul tau pentru realizarea acestui lucru. Porneste cu pasi mici dar viseaza la nivel inalt. Capacitatea de a visa este o caracteristica naturala a noastra, un dar al fiintei umane.

Facultatea si dupa aceea jobul imi anulasera aceasta super-putere. Pur si simplu mi se parea inutil sa imi permit cateva momente de visare si identificam intotdeauna obstacole: Sunt prostii!, Copilarii!, Acum sunt mare! Nu mai am timp pentru visat!

Dar totul a inceput cu puterea unui vis, momentul in care am realizat ca aceasta super-putere imi alimenteaza mai ales Sufletul si Mintea si imi ofera energie.

S-au nascut multe idei cand mi-am permis sa-mi construiesc harta.

In momentul in care am implicat atat Mintea cat si Sufletul aceste idei au inceput sa se materializeze.

Ce beneficii obtii daca alegi sa desenezi viata pe care o doresti?

 • experimentezi senzatia de libertate
 • ai o perspectiva de ansamblu si una in detaliu asupra vietii
 • stii incotro te indrepti
 • ai parte de experiente de invatare
 • te transformi intr-o varianta a TA din ce in ce mai buna
 • iti creezi o ordine autentica
 • vei cauta provocarile pentru ca te vor ajuta sa te cunosti mai bine si sa te dezvolti
 • vei avea libertatea sa visezi si iti vei construi oportunitati incredibile
 • vei avea parte de rezultate maxime in orice domeniu pe care il vei alege
 • vei fi mai sanatoasa (pentru ca starea de bine, echilibrul si armonia sustin sistemul imunitar)
 • vei elimina plictisul/monotonia pentru ca vei lucra la obiective pline se semnificatie

Te invit sa-mi lasi un comentariu in care sa-mi spui ce actiuni concrete dezvolti pentru a fi designerul vietii tale si daca exista ceva care te impiedica.

Spor la desenat si visat!

Numai bine,

Raluca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *