Cum poti initia un proiect cu impact pozitiv atat pentru tine cat si pentru ceilalti (I)

Share Button

Un proiect cu impact pozitiv.

Weekendul acesta am vazut pe un post de televiziune un documentar avand ca tema principala moda si industria de milioane de euro din spatele acesteia. Un grup de tineri din Marea Britanie, pasionati de moda s-au hotarat sa mearga in India si sa experimenteze viata unui culegator de bumbac sau a unui muncitor din cadrul unei croitorii.

Ceea ce au observat acolo i-a marcat profund. Culegatorii de bumbac munceau de dimineata pana seara pentru ca, la sfarsitul zilei sa primeasca aproximativ 9 lei. Cu acesti bani trebuiau sa-si asigure hrana si cazarea (temporara), langa campul de bumbac.

Mai mult decat atat, mediul era extrem de toxic datorita substantelor folosite pentru tratarea bumbacului. Dupa prelucrare, acesta era transportat in cadrul croitoriilor si fabricilor (uneori improvizate la periferia marilor orase) unde muncitorii il prelucrau.

Si aici, situatia muncitorilor era asemeni culegatorilor de bumbac. Conditii improprii de munca, salarii mizerabile, lipsa aerisirii iar uneori oamenii dormeau pe jos, langa masinile de cusut.

Toate acestea pentru a le asigura marilor corporatii de imbracaminte materiale si produse finite pentru piata de consum.

Am inceput cu aceasta poveste pentru ca avem nevoie de schimbari pozitive (fie ca este vorba de India, Romania etc.)

Iar aceste schimbari se fac in primul rand de oameni pentru oameni.

Si primele intrebari pe care ni le adresam sunt CE?  si DE CE?

Avem nevoie in primul rand sa ne constientizam comportamentul si sa identificam acele motivatii pentru care am initia primii pasi.

O initiativa pozitiva este caracterizata de creativitate, curiozitate, pasiunea pentru un anumit domeniu si initiativa de a face un lucru bun pentru tine si pentru cei din jurul tau.

Cu siguranta folosim de zeci de ori pe zi aceste intrebari. Insa de cele mai multe ori sunt destinate celorlalti:

Ce ai mai facut?

De ce nu ai ales varianta asta?

Ce vrei sa cumpar?

De ce nu ai timp?

CE se refera la variante multiple, este o intrebare deschisa DE CE se refera la motivatie. Vrem sa intelegem mai bine DE CE celalalt a actionat intr-o anumita directie, nu in alta.

CE poate exprima mai multe solutii, variante, puncte de vedere in comparatie cu DE CE.

Insa, am observat ca, adesea aceste intrebari se determina una pe cealalata.

Aceste intrebari fac parte din viata noastra insa raspunsul are mai multa semnificatie atunci cand ne este adresat noua insene.

De cate ori nu te-ai intrebat CE sa aleg sau DE CE sa merg in aceasta directie?

Inainte de a evalua raspunsurile ai nevoie sa intelegi care sunt motivatiile de baza, care te sprijina sa alegi o varianta in detrimentul alteia.

Iar aceste motivatii exprima partea ta autentica, spatiul acela care iti este unori inaccesibil datorita presiunii externe din societate.

Ne simtim uneori blocate la nivelul “Ce sa fac?” si nu putem observa pasii urmatori pe care ii avem de facut.

Dupa “Ce sa fac?” exista o serie de solutii pe care le avem la indemana. Insa aceste solutii reprezinta pasi mici. Traim in epoca recompensei imediate iar acest lucru ne influenteaza in mod negativ existenta. Stim ca putem avea orice la cateva click-uri distanta iar mijloacele de transport ne pot duce oriunde.

Aici apare o provocare: suntem oare pe deplin realizate de ceea ce putem cumpara la nesfarsit pentru a ne satisface niste nevoi de baza (imbracaminte, hrana) sau avem nevoie si de un alt tip de satisfactie?

Cred ca acum, este momentul sa demaram un proiect cu impact pozitiv atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru.

CE iti va aduce solutiile insa DE CE iti subliniaza elementele-cheie care iti vor alimenta actiunile.

Uneori ai nevoie de a explora mai mult si nu intotdeauna vei gasi usor raspunsurile potrivite pentru CE si DE CE. Insa merita intru totul.

Eu am mai observat o situatie deosebita: raspunsurile nu sunt la indemana insa daca perseverezi vei reusi sa intelegi baza actiunilor tale, ce se ascunde in spatele acestora si cele mai potrivite actiuni pe care le poti intreprinde.

De cele mai multe ori ne este FRICA de ceea ce am putea descoperi sau ce am putea face. Insa daca reusim sa trecem de aceste piedici interioare vom avea parte de experiente pline de semnificatie.

Cei care au facut aceasta lume sa evolueze au fost cei care au explorat continuu cele doua intrebari: CE si DE CE. Nu s-au multumit sa le evite, sa le utilizeze doar in cadrul raportului cu ceilalti. S-au bazat in primul rand pe capacitatea de analiza si sinteza a observatiilor.

Cand iti raspunzi la aceste intrebari vei observa ca vei sadi niste seminte ale PUTERII interioare si perseverentei. Iar acestea vor creste si se vor dezvolta pe masura ce vei actiona.

Exista anumite elemente de baza ca: increderea in sine, obiceiurile, valorile si motivatiile care ne pot determina sa construim atat pentru noi cat si pentru ceilalti din jurul nostru. Insa, din fericire, daca  nu le posedam acestea pot fi invatate.

CE si DE CE te ajuta sa depasesti zona de confort iar in afara acesteia inveti lucruri noi. Mediteaza putin la ceea ce iti voi spune: In momentul in care iesi din zona de confort, vei deprinde noi abilitati, vei invata lucruri noi, vei capata mai multa siguranta de sine si vei realiza ceva bun atat pentru tine (si de cele mai multe ori si pentru cei din jur.)

Situatii cand m-au ajutat extrem de mult aceste 2 intrebari:

– cand am decis sa schimb ceva in viata mea, cand simteam ca nu ma dezvolt in niciun fel

– cand nu-mi cunosteam caracteristicile de baza si ceea ce ma motiveaza

– vroiam sa initiez un anumit proiect dar nu stiam CE sa fac si mai ales DE CE

– imi doream sa explorez mai mult lumea interioara pentru a-mi identifica limitele, barierele

Cunoaste lumea ta interioara si sa nu-ti fie teama sa iti eliberezi gandurile pentru ca acestea vor constitui baza pentru dezvoltarea ta ca persoana iar ideile tale se vor reflecta in lumea exterioara.

Asculta-ti raspunsurile si realizeaza cu perseverenta primii pasi.

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *