Cum poate fi fotografia instrument al dezvoltarii personale?

Share Button

Viata este alcatuita din etape care necesita uneori reinventarea de sine pentru a te dezvolta si a merge mai departe, cu o noua perspectiva si atitudine fata de procesele acesteia. Dar indiferent de etapa ne insoteste constant procesul invatarii.

Copyright – Elena Corbu

Invatarea este un proces complex  – am invatat de la familia in care ne-am nascut si am crescut, invatam din mediul in care traim, de la oamenii din jur, din situatiile cotidiene urmand procesul de reflectie care ne va ajuta sa extragem concluzii relevante pentru propria fiinta. Nu ma refer la invatarea ce se limiteaza doar la memorare ci la invatarea multidimensionala, cu accent asupra mea, ca individ, a relatiei cu mediul extern, a dinamicii care se stabileste. Etapa reflectiei ma va ajuta sa inteleg cunostintele observate, sa le filtrez si sa-mi formez opinii si perspective.

Procesul reflectiei are o istorie indelungata, fiind expus de catre filosofii lumii antice. Acesta oferă repere importante avand capacitatea de a ne ajuta in schitarea principiilor personale de viață, oferind totodata accesul la o lume plină de resurse care este lumea interioară.

Copyright – Luiza Boldeanu

Valorile, pasiunile și alegerile isi au originea in cadrul acestui proces intern. Momentele de reflectie ne pot furniza si alte informatii relevante daca adaugam cel putin un stop-cadru al momentului ACUM iar eu am descoperit acest lucru prin fotografie, în momentul în care mi-am propus să mă conectez mai mult cu momentul prezent, mediul, elementele naturii, oamenii expunand emoțiile momentului prezent prin intermediul imaginilor. Elena Corbu, Luiza Boldeanu si cursurile Academiei PhotoInsights mi-au fost alaturi in explorarea acestui domeniu. Descoperirea fotografiei adauga consistenta definirii a ceea ce SUNT, ajutandu-ma sa exprim in detaliu aspecte ce nu pot fi transmise doar prin intermediul cuvintelor, oferindu-mi mai multe beneficii, astfel:

  • am inteles ca procesul de redescoperire a sinelui se desfasoara in etape, este un proces care durează toată viața iar imaginile surprinse pot exprima ceea ce simt la un moment dat, avand rol terapeutic;
  • construiesc o imagine exprimand o emotie iar acest lucru imi ofera bucurie;
  • este un punct de referinta in ceea ce priveste ancorarea in momentul ACUM;
  • observ cu mai multa atentie mediul din jur, detaliile, natura, oamenii si dinamica lor;
  • un mesaj in cuvinte poate fi potentat utilizand fotografia potrivita;
  • fotografia face parte din procesul dezvoltarii si al conceptului personal implicand: contactul cu propriile emotii, identificarea; combinatiei optime de elemente, unghiuri si lumina care construiesc imaginea, un mijloc de exprimare a laturii artistice.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre fotografie poti accesa cursurile din cadrul Academiei PhotoInsights.

Elena Corbu si Luiza Boldeanu sunt doua persoane creative ce inspira schimbari pozitive.

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *