Construieste-ti identitatea pentru a avea succes – cine esti, ce pretuiesti si ce doresti?

Share Button

Find Yourself.

Cine esti, ce pretuiesti si ce doresti?

Cred ca daca cineva mi-ar fi adresat intrebarea aceasta acum cativa ani m-ar fi ajutat sa descopar mai devreme usa catre CUNOASTEREA DE SINE.

M-as fi oprit si as fi meditat: Cine sunt eu ACUM, ce pretuiesc si ce imi doresc?

TU imi poti raspunde la aceasta intrebare? Sincer. Rezerva-ti cateva minute si incearca un exercitiu de imaginatie. Raspunzand la aceasta intrebare iti vei face o mare favoare atat pentru prezent dar mai ales pentru viitor.

Poti scrie, desena, colora, fotografia si filma. Esential este sa construiesti schema TA iar aceasta sa fie disponibila din punct de vedere vizual. Mie mi-a fost la indemana sa scriu. Am citit de mai multe ori documentul si am experimentat o multitudine de stari si sentimente.

Prima senzatie a fost de incomoditate. Imi era destul de ciudat sa citesc despre mine. Ani intregi m-am confruntat cu negarea, evitarea si brusc, intr-o zi, am citit CINE SUNT. Initial am scris despre cei din jur. Nu ma puteam detasa de dorintele celor din jur si de identitatea colectiva pe care am imbratisat-o atatia ani.

Credeam totul si imi asumam aceste credinte ca fiind parte din mine, le interiorizasem si traisem cu acestea foarte mult timp. Le asumam atat la nivel constient cat si inconstient.

Credeam atunci cand o persoana din jur imi spunea: Nu contezi!

Credeam atunci cand cineva imi spunea: Treci la locul tau! Ai fost un dezastru!

Credeam cand cineva imi spunea: In viata trebuie sa te multumesti cu putin!

Confundam tot ceea ca auzeam in jur cu propriile ganduri. Nu stiam sa fac diferenta intre gandurile mele si ale celorlalti.

Initial la intrebarea: CINE sunt? am raspuns prin ceea ce imi transmisesera ceilalti. Nu dobandisem abilitatea de a fi sincera cu mine. Imi era frica/rusine de raspunsurile mele si preferam sa le imprumut.

Am realizat ca singura cale prin care puteam sa fiu sincera era sa lucrez pe doua planuri. Am impartit foaia in doua. Pe o coloana am scris CINE sunt eu? (parerea despre mine interpretata prin prisma opiniilor celorlalti) si CINE sunt eu? (vazut de mine). Practic fiecare caracteristica o treceam prin filtrul sinceritatii, obiectivitatii. Am incercat sa ma detasez si sa privesc cele doua coloane in ansamblu.

De exemplu:

Nu contezi!

Ce am aflat de la ceilalti?  

Am aflat ca sunt prea mica, insignifianta.

Ce spun eu despre mine?

Sunt in cautarea acelui lucru care sa ma faca sa simt ca detin putere.

Am impartit conceptul de identitate in doua: identitatea individuala si cea de grup.

Ce inseamna asumarea identitatii individuale vs identitate de grup?

Voi sublinia aspecte pozitive si negative pentru cele 2 tipuri precum si impactul asupra individului. Vei intelege unde te afli acum si unde ai vrea sa ajungi!

Asumarea identitatii individuale:

Aspecte pozitive:

– te detasezi de multime

– iti construiesti propria realitate

– incepi sa observi propria directie, tendinta naturala

– dobandesti claritate asupra obiectivelor

– iei propriile decizii si iti asumi consecintele

– gasesti solutii creative, in acord cu valorile si realitatea ta

Aspecte negative:

–  nu te mai supui controlului societatii si devii o persoana atipica prin ceea ce gandesti si ceea ce faci

Ce se intampla cand te lasi dominata de identitatea colectiva?

Aspecte pozitive aparente:

– situarea in zona de confort

– evitarea luarii deciziilor si implicit lipsa responsabilitatii pentru tine (altii sunt capabili sa traiasca si sa ia decizii pentru tine)

Identitatea colectiva NU iti va aduce niciun beneficiu poate doar o stare aparenta de confort: te misti in aceeasi directie cu multimea si esti impins din spate. Cam atat.

Aspecte negative:

– te confuzi cu ceilalti din jur

– iei decizii in functie de nevoile celorlalti

– nu vei reusi sa-ti urmezi obiectivele pentru ca vor contraveni principiilor colective (fiecare trebuie sa stea la locul sau, cel atribuit de societate, sa-si revendice perechea de ochelari de cal cu care sa traiasca pentru tot restul vietii)

– manifesti o stare de iritare, stres, plictiseala si neimplinire

– iti este frica sa-ti recunosti valorile, dorintele

– iti este teama sa visezi

 

Istoria identitatii si impactul asupra individului

 

In Grecia Antica fiecarui individ ii era atribuita o dubla identitate: una personala, exprimata de nume, prenume si cealalta aflata in relatie cu spatiul comunitatii. Astfel, fiintei umane nu ii era negata identitatea personala dar era eclipsata de catre identitatea comunitatii. Singurul reper important pentru acesta era societatea.

Problema identitatii a fost dezabatuta inca din cele mai vechi timpuri iar filosofii Antichitatii au realizat o corespondenta intre aceasta si cunoasterea de sine. Era necesara identificarea acesteia pentru ca fiinta umana sa se incadreze in societate dar in acelasi timp sa aiba posibilitatea de  a-si construi viata unica care ii va aduce echilibru si satisfactie.

Dintotdeauna existenta umana fost privita din doua unghiuri diferite: viata publica si viata privata iar fiecare epoca a fost dominata fie de suprematia publicului, fie de cea a privatului.

Daca in Mediul Evu intrebarea relevanta era: “Cui ii voi fi loial de-a lungul timpului?”, in Epoca Moderna asistam la aparitia unei abordari opuse. Astfel interogatia “Cui ii voi fi loial” va fi in inlocuita de  “Cine sunt eu”?

Sociologul Zygmunt Bauman scrie in cartea sa “La vie en miettes” – Incepand cu Epoca Luminilor (1700-1760, Anglia) a fost acceptat faptul ca emanciparea individului si manifestarea potentialului uman necesitau o desprindere completa fata de tot ceea ce insemna legaturi sociale pentru ca indivizii sa poate fi eliberati de aceste circumstante inca de la nastere”.

Curentele religioase si problema identitatii

Apartenenta in cadrul unei comunitati reprezenta ideea de baza a Crestinismului si a fost promovata inca de la primele manifestari ale acestui curent.

“Valorizarea vietii de zi cu zi presupune ca destinul individului nu este centrat in exclusivitatea sau in principal asupra vietii in cadrul comunitatii. Astfel devine posibila evaluarea individului ca autoritate centrala capabila de a lua decizii” scrie Alain de Benoist.

Calvinismul insista asupra virtutii muncii si a familiei care va deveni fundatia sistemului burghez. Interesul personal devine prevalent in toate aspectele vietii.

Astfel accentul incepe sa cada asupra particularitatilor care creeaza fiinta umana.

Cunoasterea identitatii individuale este esentiala astazi pentru a reusi sa construim o identitate colectiva sanatoasa.

Cum se manifesta, in cazul meu, lipsa identitatii individuale?

Nu aveam parte de identitate prin urmare totul se reducea la grupul din care faceam parte. Oamenii din grup reprezentau oglinda pentru mine.

Ma confundam cu ceea ce se petrecea in jurul meu si imi era mai comod sa privesc lumea prin ochii lor.

De cele mai multe ori, cand eram singura, ma invinovateam profund pentru lipsa claritatii. Viata mea era cumva in deriva.

Care sunt efectele negative ale lipsei identitatii?

Lipsa identitatii reprezenta bariera din calea succesului.

Lipsa identitatii imi afecta increderea in mine.

Lipsa identitatii imi asigura accesul la o viata mediocra.

Toate lucrurile negative le atasam identitatii pentru ca nu mi-o asumam, nu stiam ce pretuiesc si ce doresc de la viata iar negarea era pasul cel mai la indemana. Imi era usor sa spun: Nu sunt destul de… Ma ascundeam in spatele negarii si nu asteptam nimic altceva.

Pentru a recunoaste lumea noastra interioara avem nevoie de o combinatie de elemente: curaj, curiozitate, dorinta de a ne descoperi. De cele mai multe ori nu avem disponibilitatea tuturor acestor elemente si actionam cum ne este la indemana: negam. Negam ceea ce suntem si preferam sa ne lasam condusi de parerile celorlalti din jur.

Negarea este valul gros care ne poate acoperi toata viata si nu putem avea habar ca, daca am reusi sa-l indepartam, in fata noastra ar aparea cea mai frumoasa priveliste. Avem nevoie de concentrarea tuturor fortelor pentru a-l lasa in urma. Avem nevoie sa ne ridicam si sa spunem: Gata! De azi vreau sa caut poarta catre mine insami, sa descopar si sa-mi urmez propriul drum.

“Exprimarea individualitatii reprezinta fundatia pentru o viata noua, mai implinita. Aceasta idee s-a nascut la sfarsitul secolului al XVIII-lea si subliniaza urmatoarea idee: fiecare individ este diferit iar aceasta originalitate determina viata fiecaruia. Aceasta diferenta influenteaza stilul de viata si nu se rezuma doar la variatiile ce definesc in esenta natura umana…Acestea exprima urmatoarea idee: fiecare trebuie sa-si urmeze drumul sau…” – Charles Taylor

 

In cartea sa, “The Identity Code”, Larry Ackerman prezinta cele 8 legi naturale in ceea ce priveste descoperirea si asumarea identitatii. Fiecarei legi ii corespunde o intrebare care are drept scop facilitatea acestui exercitiu.

1. Legea Fiintei

Cine sunt?

Defineste-te tu insati ca fiind separata fata de ceilalti. Pentru un moment lasa deoparte relatiile in care esti implicata (familie, iubit etc). Construieste spatiul de care ai nevoie pentru a te cunoaste.

 

2. Legea Individualitatii

Ce ma face speciala?

Evidentiaza atat lucrurile la care te pricepi dar si cele pe care le iubesti.

 

3. Legea Constantei

Exista vreun pattern (model care se repeta) in viata mea?

Realizeaza legaturile pentru a descoperi evenimentele trecute si modul in care acestea iti pot anticipa viitorul.

 

4. Legea Constiintei

Incotro ma indrept?

Ia-ti angajamentul de a urma drumul descoperit, alcatuit din tot ceea ce ai invatat pana acum.

 

5. Legea Posibilitatii

Care sunt talentele mele naturale?

Descopera activitatile care iti provoaca bucurie si placere.

 

6. Legea Relatiei

In cine pot avea incredere?

Aceasta se refera la persoanele care conteaza si motivul pentru care acestea sunt importante pentru tine. Prima persoana in care trebuie sa ai incredere – TU insati.

 

7. Legea Cunoasterii

Care este mesajul meu?

Asuma-ti talentele, identifica si dezvolta-l pe acela care te poate ajuta sa transmiti lumii un mesaj.

 

8. Legea Ciclicitatii

Va fi viata mea bogata?

Lasa-te influentata, ghidata de forta identitatii TALE.

 

Numai bine,

Raluca

 

Surse:

Zygmunt Bauman – La vie en miettes. Expérience postmoderne et moralité

(Rodez: Le Rouergue/Chambon, 2003) p. 372

Alain de Benoist – On identity

http://www.alaindebenoist.com/pdf/on_identity.pdf

Charles Taylor – Les sources du moi. La formation de l’identité moderne

(Paris:Seuil, 1998) p. 470-471

http://changethis.com/manifesto/96.06.IdentityCode/pdf/96.06.IdentityCode.pdf

http://www.theidentitycircle.com/laws_of_identity/for_individual/

http://www.psychologytoday.com/blog/wander-woman/201011/how-identify-your-life-force

Sursa imaginii: http://ffffound.com/image/29a2db45022f9241a17f540292dab591cb0f3b3f

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *