Cele 5 tendinte umane universale si Experimentul Stanford

Share Button

Cele 5 tendinte umane universale

Sursa foto: Elena Corbu

In urma cu ceva timp m-am hotarat sa urmez un curs online de Psihologie Sociala. Curiozitatea m-a determinat sa aflu ce presupune acest domeniu. Pur si simplu comportamentul uman ma fascineaza. Si primul, cel mai la indemana de observat om sunt chiar eu. Modul in care actionez si reactionez, procesele cognitive, totul.

Asocierea acestor termeni “psihologie” si “social” nu iti poate spune prea mult la prima vedere. Te poti gandi ca este un domeniu plin de teorii si concepte inutile, o materia ca toate celelalate care si-ar avea locul in cadrul curriculum-ului Facultatii de Psihologie. Ei bine, nu este deloc asa.

Psihologia sociala este un domeniul obligatoriu pentru cei care studiaza natura fiintei umane, tiparele comportamentale, posibilitatile de evolutie si implementarea unor proiecte cu impact pozitiv la nivelul comunitatii, respectiv societatii.

Socialul defineste comunitatea, apartenenta si grupul iar individul este prin excelenta un “animal social” asa cum ne spunea Aristotel. Indivizii pot fi mai bine intelesi analizand raporturile sociale care se creeaza in cadrul unui anumit spatiu.

Psihologia sociala este domeniul care reuseste sa surprinda atat dimensiunile interne ale individului cat si natura, structura si capacitatea de actiunea sau reactiune in cadrul mediului in care acesta isi desfasoara existenta.

Philip Zimbardo este unul dintre cercetatorii de seama in domeniul psihologiei sociale. In 1971 a initiat Experimentul Stanford sau “Stanford Prison Experiment” care a produs cateva descoperiri senzationale in domeniul psihologiei umane.

Timp de o saptamana,  in cadrul Universitatatii Stanford a fost amenajata o inchisoare. Au fost alesi 24 de studenti sanatosi din punct de vedere psihic si fizic, care si-au asumat in mod aleatoriu rolurile de gardian respectiv detinut.

Ceea ce s-a petrecut in cadrul experimentului a fost cu adevarat remarcabil.

Participantii, detinutii si gardienii au inceput sa-si asume rolurile, intr-un mod cat se poate de real, comportandu-se si actionand conform acestora, asimilandu-si astfel procesul deindividuatiei (sau lipsa individualitatii). Acestia au devenit realmente detinuti, respectiv gardieni iar relatia dintre ei a inceput sa fie tot mai mult centrata pe o furie tacuta, razbunare si tot arsenalul de trairi negative.

Gardienii au inceput sa le aplice detinutilor pedepse in diferite forme, (atat din punct de vedere psihologic cat si fizic), au fortat prizonierii sa repete numerele alocate initial astfel incat acestia le-au asumat ca fiind noua identitate prezentand in acelasi timp tendinte sadice autentice.

Detinutii, pe de alta parte s-au revoltat, au refuzat hrana si s-au arata solidari fata de colegi cand acestia erau pedepsiti.

Acest experiment mi-a tras un semnal de alarma si m-a determinat sa evaluez mai profund rolurile atribuite si dinamica relatiilor din societate.

De asemenea, am realizat ca natura fiintei umane este extrem de flexibila drept pentru care trebuie sa intelegem si sa constientizam relatiile pe care le dezvoltam unii cu altii precum si atributiile care ni se acorda in cadrul societatii (cele formale cat si cele informale).

Identitatea este extrem de importanta si, pentru a avea un impact pozitiv pentru cei din jurul nostru suntem nevoiti sa ne asumam un proces constant de constientizare, evaluarea a actiunilor noastre.

Tot in aceeasi directie, Philip Zimbardo, initiatorul proiectului “The Heroic Imagination” considera ca oamenii sunt guvernati de 5 tendinte universale pe care le voi detalia in constinuare.

Acestea reprezinta actiunile obisnuite, de rutina, pe care le realizam in mod constant fara a fi cu adevarat constienti de ele si le trecem prin filtrul ratiunii conducand la consecinte cu impact pozitiv sau negativ. Acestea reprezinta baza comportamentului nostru in cele mai neasteptate situatii.

Actiunile pozitive au la baza constientizarea si, de aceea, este util sa intelegem de ce reactionam in modul in care reactionam, in momentul in care avem de-a face cu un  stimul intern sau o provocare externa.

1. Reactionam automat in ceea ce priveste lucrurile carora nu le acordam suficienta atentie

Acesta reprezinta unul dintre cele mai importante elemente care ne pot ameninta increderea de sine, relatiile cu ceilalti si cu noi. Se stie ca atentia umana este limitata. In momentul in care acordam atentie unui anumit lucru, suntem nevoiti sa acordam atentie scazuta atat lumii interne cat si celei externe.

Lucrurile carora nu le acordam suficienta atentie sunt de cele mai multe ori “alocate” tendintelor automate si se manifesta sub forma obiceiurilor sau activitatilor de rutina. Daca dorim sa schimbam ceva in ceea ce priveste reactiile noastre trebuie sa le acordam, in primul rand, atentie in totalitate.

Consecinte:

– Reactionam in moduri defectuase, uneori periculoase

– Pierdem din vedere “informatii-cheie”

– Ne limitam alegerile si pierdem din vedere capacitatea de a ne schimba pozitiv comportamentul

2. Ne bazam pe categorii in momentul in care ne judecam pe noi insine sau pe ceilalti din jur

Avem tendinta constanta de a reveni la categoriile si incadrarile pe care le cunoastem si ne sunt familiare pentru a intelege repede lumea din jurul nostru. Cu toate acestea, initiem judecati despre noi avand la baza grupul din care credem ca facem parte iar aceste impresii pot fi dificil de schimbat, chiar si atunci cand sunt lipsite de orice baza teoretica si practica.

In momentul in care lucrurile nu se petrec asa cum ne asteptam, avem tendinta de a utiliza categorii stricte, rigide in ceea ce ne priveste iar acestea pot avea efecte negative.

Consecinte:

– Ne asumam evaluari “fara fond” care pot fi dificil de schimbat

– Nu stim sa interpretam cauzele emotiilor si cele ale comportamentului

– Emitem judecati nerealiste in ceea ce ne priveste

3. Dezvoltam dependente fata de cei din jurul nostru astfel incat asteptam permanent sa ne comunice ceea ce putem gandi si ce nu, cum ne putem comporta sau nu

Sutem fiinte sociale si, atat la nivel constient cat si la cel inconstient avem tendinta de a-i considera pe cei din jurul nostru “repere solide” in ceea ce priveste deciziile pe care urmeaza sa le luam, comportamentele noastre, actiunile. De asemenea, acestia ne ajuta sa intelegem si sa interpretam evenimentele pentru ca, in final sa avem o intelegere adecvata.

Cu toate acestea, bazandu-ne constant pe ceea ce gandesc ceilalti riscam sa ne pierdem capacitatea de asertivitate si de luare a deciziilor, sa acordam o dimensiune distorsionata evenimentelor, incluzand situatiile de urgenta.

Consecinte:

– Privim si asteptam mai degraba, nu actionam

– Ne bazam deciziile pe lipsa de informatie (uneori) a grupului din care facem parte

– Ne simtim mai putin responsabili fata de noi si fata de situatiile externe

4. Cautam validare, acceptare si evitarea respingerii

Ne dorim sa fim placuti si respectati de cei din jurul nostru. Aceasta este una din nevoile de baza ale fiintei umane si ne impiedica sa ne exprimam pozitia, intentiile, atunci cand situatia ne-o cere. Exista tendinta psihologica de a simti nevoia de apartenenta la grup, asigurandu-ne astfel protectia si acceptul.

Acest lucru ne poate impiedica sa spunem ceea ce simtim si, de cele mai multe ori, poate conduce la luarea unor decizii nesatisfacatoare.

Consecinte:

– Ne asumam asteptarile grupului si ne conformam fara a mai considera posibilitati alternative

– Nu ne exprimam parerile contrarii chiar daca acest lucru ar fi benefic grupului din care facem parte sau evolutiei relatiilor

– Cedam in fata fenomenului numit “presiunea seamanului” – oamenii au tendinta sa urmeze opinia celorlalti din jur, parerea acestora etc.

5. Ajungem la concluzia ca anumite aspecte care ne apartin sau le observam la ceilalti nu pot fi schimbate

Pana acum nu am intalnit o persoana care sa-mi spuna ca nu vrea sa schimbe ceva la ea sau la cei din jurul sau. Aceasta tendinta a oamenilor de schimbare in bine exista insa este sabotata de setul de credinte si judecati in ceea ce priveste lumea.

Sunt situatii in care persoanele isi asuma schimbarea ca pe un proces extrem de dificil sau imposibil. In momentul in care gandim astfel ne pierdem motivatia de a incerca sa imbunatatim aspecte ale vietii si sa ne dezvoltam in anumite directii.

Consecinte:

– Ne pierdem motivatia de a invata si a creste

– Asteptarile care ne privesc atat pe noi cat si pe ceilalti se micsoreaza considerabil

– Pierdem oportunitati de a ne dezvolta si a initia o schimbare pozitiva

Surse:

Curs de Psihologie Sociala – Wesleyan University – Scott Plous

The Stanford Prison Experiment – http://www.prisonexp.org/

The Heroic Imagination Project – http://heroicimagination.org/

 

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

1 Comment

  1. Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Cele 5 tendinte umane universale si Experimentul Stanford pe
    Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai
    ales ca am mai gasit aici si despre experimentul stanford, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.

    Mult succes in continuare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *