Ce inseamna un cod etic si cum influenteaza relatiile si statutul de victima

Share Button

Codul etic

Iata trei situatii cu care m-am confruntat in urma cu cativa ani:

– lipsa unui cod etic (reguli interne dupa care imi ghidam actiunile) imi afecta stima de sine.

– o stima de sine scazuta imi sabota construirea unor relatii sanatoase cu familia, prietenii etc.

– lipsa unui cod etic si o stima de sine scazuta imi alimentau mentalitatea de victima.

Multi ani am imbratisat rolul de victima. Poate prea multi. Insa acum am inteles ca absenta unui cod etic imi afecta viata din mai multe puncte de vedere.

Ce inseamna rolul de victima?

– sa joci teatru in fata celor din cercul tau social, incercand sa impresionezi si sa “cersesti” compasiunea celor din jur, prezentand episoade mai mult sau mai putin dramatice pe care esti obligata sa le traiesti

– sa te plangi in mod constant de situatia actuala dar sa nu faci nimic concret pentru a o depasi

– sa lasi negativismul, pesimismul sa iti conduca actiunile si sa-ti dicteze gandurile

– sa iti ignori punctele forte, sa gasesti consolare in spatele viciilor si, in acelasi timp, sa le minimizezi importanta

– sa ridici neajutorata din umeri si sa arunci vina asupra societatii, conducerii tarii :), familiei in care te-ai nascut si ai crescut.

Stiai ca atitudinea de victima se dobandeste? Este un comportament preluat din cadrul familiei sau al persoanelor care te-au crescut in primii ani.

Copilul invata adesea prin exemplu iar ceea ce suntem astazi este suma comportamentelor invatate de la parinti.

Personalitatea se formeaza atat din elemente mostenite din punct de vedere  genetic cat si deprinse, insa un rol important il au modelele care ti-au servit in primii ani de viata si influenta pe care acestea au lasat-o asupra ta.

De cele mai multe ori parintii au cele mai bune intentii in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copiilor insa pot transmite acestora, prin comportamente si atitudini, influente daunatoare.

Am ales sa discut despre relatia cod etic-familie-situatia de victima pentru ca observ persoane care si-au petrecut toata viata, urmand aceleasi tipare invatate in cadrul familiei, sabotandu-si astfel dreptul la o existenta implinita, actionand haotic, repetand aceleasi modele disfunctionale de comportament.

Primii ani de viata ne formam partea psihica si ne definim modul in care vom raspunde la stimulii din jur: contactul cu celelalte persoane, stima de sine, comportamentele si atitudinile. Parintii reprezinta modelele noastre, elemente-le cheie la care ne raportam si in functie de care ne formam.

Spune-mi cum ai descrie realitatea ta, care sunt principiile codului tau etic si cum te raportezi la parintii tai.

Rolul familiei in viata unui individ este un subiect care necesita o abordare separata intrucat sunt mai multe dimensiuni pe care le vom analiza.

Cunoasterea sinelui este extrem de importanta intrucat ne furnizeaza o perspectiva de ansamblu in ceea ce priveste raportul Eu-lumea exterioara. Pentru a intelege mai multe despre noi avem nevoie sa evaluam relatia cu familia si comportamentele noastre din momentul prezent.

O buna evaluare de sine implica o dorinta de a recunoaste aspecte ale personalitatii care sunt neplacute sau distructive precum si afirmarea, insusirea partilor bune.

Familia ta are un cod etic? Ai primit un set de principii solide care sa te ajute sa-ti construiesti o existenta sanatoasa in ceea ce priveste relatiile, cariera, integrarea in cadrul arenei sociale?

Daca raspunsul este nu, atunci iti voi descrie aici ce inseamna un cod etic si de ce este recomandat sa-ti creezi unul si sa-l urmezi.

Un individ etic reprezinta un om care a hotarat sa puna capat abuzurilor psihologice care s-au perpetuat de-a lungul generatiilor, respectiv anilor, care doreste sa se simta confortabil in pozitia sa si sa-si construiasca spatiul in care sa se poata exprima deschis.

Acesta este cazul meu. Am hotarat sa pun capat limitelor si relatiilor mediocre folosindu-ma de constientizare, educatie, experimente si concluzii.

Astfel, un cod etic este format din urmatoarele elemente, descrise pe larg de Michale W. Firestone. Trasaturile de personalitate si comportamentele sunt:

1. Integritate personala

Poti spune ca esti o persoana integra in momentul in care te simti bine atat in compania ta cat si in compania celorlalti. Nu astepti pe nimeni pentru a te simti implinita si nu iti negi dimensiunile interioare care necesita monitorizare, cautand constant compania celorlalti.

S.E. Babbitt: “Modalitatile de dezvoltare depind de fiecare om, de imaginatia morala, de credintele generale despre ce ar putea fi posibil in termeni de autonomie, respect si demnitate.

Un nivel crescut de emancipare emotionala si diferentiere (provenite din cadrul familiei) sunt necesare pentru dezvoltarea unui nivel inalt de integritate.”

Femeile au tendinta de cele mai multe ori sa-si construiasca integritatea pe jumatatea intrucat se raporteaza constant la relatiile in care sunt implicate si nu reusesc sa-si defineasca autonomia, respectul si demnitatea interioara.

Integritatea poate fi asemanata curajului. Este etapa in care pornesti sa iti descoperi resursele interioare.

2. Onestitate

Dietrich Bonhoeffer spunea: “Sa spui adevarul… nu este numai o caracteristica a unui caracter moral este vorba de aprecierea corecta a situatiilor reale si a unei reflectii serioase asupra acestora. Sa spui adevarul este, prin urmare, ceva ce poate fi invatat”.

3. Absenta duplicitatii 

Aceasta dimensiunea are legatura cu integritatea intrucat implica congruenta intre cuvintele individului si faptele sale dar si stabilirea unei relatii de echivalenta intre postura, expresiile corporale, faciale si mesajul verbal transmis.

4. Incredere si consistenta in comportament

In acest sens avem in vedere dimensiuni precum: raspunsuri lipsite de melodrama la evenimentele din viata noastra, armonie si echilibru.

5. Deschidere si dorinta de autodezvaluire

Femeile care au curajul sa-si prezinte gandurile, opiniile, sentimentele si credintele sunt mai apreciate in comparatie cu cele care isi exprima indirect experientele interioare si perceptiile. Ceea ce nu stim este cum sa facem acest lucru: nu comunicam eficient tipand, criticand sau aruncand constant vina asupra celorlalti ci descriind sentimentele produse de comportamentul lor.

6. Evaluarea mecanismelor de aparare interna

Indivizii devensivi sunt cei care raspund la feedback sau critica, exprimandu-se furios sau manipuland emotional.

Este de dorit sa oferim raspunsuri cantarind informatiile personale, evaluand validitatea criticilor.

7. Dragoste si compasiune

Dragostea implica trairi interne de afectiune, grija si externe precum sensibilitate, amabilitate, afectiune fizica, respect.

8. Empatie

Reprezinta intelegerea experientei interne a personei cu care interactionezi.

9. Generozitate

Capacitatea de a raspunde dorintelor si nevoilor celorlalti, luand in considerare dimensiunea afectiva.

10. Independenta

Aceasta caracteristica reprezinta modalitatea de a te raporta la contextul in care iti directionezi energia si cu ce scop realizezi acest lucru.

11. Cautarea scopului si a obiectivelor semnificative, care depasesc conditia ta

Oamenii cauta in permanenta modalitati de a experimenta stari pozitive si identificare a scopului suprem al vietii. Una dintre cele mai importante etape in acest sens este sa identifici o activitate a carei scop principal este sa-ti servesti semenii (cu ajutorul unor produse, servicii sau consultanta).

Analizand aceste caracteristici poti realiza ca in momentul in care te hotarasti sa urmezi unul sau mai multe principiile Codului Etic vei ACTIONA in acest sens si acesta va reprezenta primul pas care te va determina sa renunti la conditia de victima.

Inca din Antichitatea, filozofii au fost preocupati sa observe si sa descrie caracteristice pozitive ale unui individ, prezentandu-le sub numele de virtuti. Unul din scopurile vietii era ca individul sa-si cultive un set de virtuti pentru a-si sustine rolul in cadrul mediului si a dezvolta relatii. Stim ca omul este o fiinta sociala iar socializarea este una din nevoile psihologice ale acestuia, asa cum o prezinta Abraham Maslow in piramida nevoilor umane.

Aristotel si Socrate doi filozofi preocupati de natura umana si cunoasterea in profunzime a sinelui au evidentiat necesitatea dezvoltarii unui cot etic si au pus accentul pe cunoastere in primul rand la nivel de individ.

Socrate afirma la un moment dat: “O viata care nu este analizata nu merita a fi traita”.

In “Etica Nicomahica” Aristotel scrie: “Nu poti fi posesor al intelepciunii fara sa fii virtuos iar acest lucru poate fi dobandit prin evitarea, in primul rand, a celor 3 feluri de dispozitii: viciul, lipsa de stapanire si bestialitatea”.

Din punctul meu de vedere, victimizarea poate fi incadrata in catogoria viciu pentru ca chiar daca nu are un efect distructiv asupra corpului are un efect negativ asupra mintii. Gandurile negative iti blocheaza practic orice initiativa de actiune.

Eu recunosc, am imbratisat multi ani rolulul de victima sau martir. Ori de cate ori aveam ocazia incercam sa le transmit celorlalti din jurul meu cat de dificila este situatia mea.

L-am acceptat ca pe un dat al sortii, mi-ar fi placut sa evadez dar nu stiam incotro.

Asa ca am ales ce era mai comod – sa ma plang de viata si de faptul ca nu aveam nicio directie concreta spre care sa ma indrept.

Atitudinea negativa asupra vietii, lipsa unei activitati care sa te faca sa vibrezi, absenta educatiei, relatiile disfunctionale sunt consecinte directe ale imbratisarii conditiei de victima.

Noua, femeilor, ne place sa adoptam aceasta pozitie in speranta ca va veni Fat-Frumos si ne va salva din gheara ignorantei, a saraciei si a lipsei de incredere.

Suntem invatate sa asteptam si sa cautam intens persoane care sa ne umple viata pentru ca noua ne este greu sa luptam cu interiorul nostru si abandonam inainte de a avea vreun rezultat.

Este adevarat ca am fost educate sa ne cunoastem si sa ne simtim implinite doar atunci cand suntem implicate in relatii. De aceea avem tendinta sa asteptam un barbat “sa ne implineasca”. Pe de alta parte, barbatii au fost educati sa se raporteze la ei insisi si sa-si construiasca o lume interioara bogata.

Nu avem timp sa citim, nu avem timp pentru a ne cunoaste sau a ne crea, nu avem timp pentru a reflecta asupra unor intrebari, nu avem curajul de a porni in CALATORIA catre descoperirea trasaturilor noastre unice.

Astfel, timpul se scurge, ne afundam intr-un serviciu care nu ne aduce niciun fel de satisfactie si acceptam lucruri care sunt in total dezacord cu persoana noastra.

Ii tintim pe ceilalti si ii transformam in sursa esecurilor noastre:

– El este de vina pentru nefericirea mea

– Familia mea este de vina pentru lipsa mea de educatie

Cand realizam acest lucru ne justificam, in aparenta teama de a intelege ca de fapt fugim de responsabilitate.

Cea mai mare vina tindem sa o acordam familiei in care ne-am nascut si sa preluam modelele nefunctionale: “Mama mea era asa…” “Tatal meu era…” Modelul de comportament disfunctional invatat si asimilat la nivel subconstientului este subliniat prin aceste scuze care tind sa ne acapareze existenta.

Mai mult decat atat, majoritatea oamenilor manifesta tendinta ca, la nivel inconstient sa recreeze circumstante dureroase ale copilariei in cadrul relatiilor actuale. Pentru a ajunge in acel punct au tendinta sa proiecteze caracteristici negative, sa distorsioneze relatiile sau sa provoace reactii negative.

De exemplu, o persoana care a trait intr-o familie in care a existat problema alcoolului cu toate ca a jurat ca ea nu se va lasa dominata de acest viciu sfarseste prin a se casatori cu un alcoolic sau a deveni o persoana dependenta de alcool.

Din fericire aceste modele pot fi recunoscute, asumate, trecute in sfera constienta si schimbate.

Autocunoasterea implica o dorinta de asumare a partilor personalitatii care sunt neplacute sau distructive si evidentierea partilor pozitive.

 Cand oamenii sunt raniti devreme in viata au tendinta sa se intoarca impotriva nevoilor si a dorintelor si, ca rezultat sunt incapabili de a fi sinceri in ceea ce priveste motivatiile lor.

Astfel, un cod etic iti va determina statutul unei relatii si te va ajuta sa elimini rolul mostenit de victima.

Lucreaza pentru a deveni o persoana educata iar acest lucru il poti faci in timpul tau liber.

Eu am ajuns la o concluzie: Oamenii se afla la nivelul de dezvoltare pe care il merita si modul in care gestioneaza timpul liber se reflecta in gradul lor de dezvoltare.

Numai bine,

Raluca

Surse:

Aristotel – Etica Nicomahica

Firestone, Robert W. si Cattlett, Joyce – The Ethics Of Interpersonal Relationships, Karnac Books 2009

Babbitt, S. E. – Impossible dreams: Rationality, integrity and moral imagination – New York: HarperCollins

“The Human Mind – Personality” – www.topdocumentaryfilms.com

Sursa foto: www.sxc.hu

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *