Bombonelele, vointa si amanarea recompensei imediate

Share Button

Avanseaza si ai rabdare - in acelasi timp.

Cred ca este una dintre cele mai importante si utile concluzii la care am ajuns.

In trecut, sfatul meu pentru mine era: Avanseaza cat poti de repede. Insa acest lucru insemna: proiecte neterminate, idei care nu erau puse in practica, amanare si rezultate medii in ceea ce intreprindeam. Acest elan plus nerabdarea de a finaliza activitatea se traducea prin superficialitate, stima de sine scazuta si lipsa unei directii.

Nu cunosteam urmatoarele concepte: vointa, disciplina, amanarea recompensei de moment. Pur si simplu urmam inconstient obiceiurile proaste.

Cele mai multe rezultate le-am avut in momentul in care am realizat ca situatiile necesita: intelegere, constientizare, asumare, stabilirea pasilor si demararea actiunii.

Degeaba plantezi acum salata si vrei sa o consumi a doua zi.

Pentru a germina, samanta are nevoie de: pamant fertil, absenta buruienilor, lumina, apa, o ingrijire temeinica, rabdare.

Acceasi succesiune se poate aplica si in lumea noastra, a oamenilor.

Societatea de astazi reduce totul la un click distanta. Oamenii sunt invatati sa primeasca mai mult intr-un timp redus. Nu mai avem nevoie sa iesim la vanat pentru a ne asigura hrana, sa mergem la un oficiu postal pentru un apel telefonic sau a toarce lana pentru a tese haine.

Exista o mare diversitatea in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor de baza: apa, hrana, mancare, imbracaminte.

Accesul aproape instant la toate aceste resurse ne alimenteaza dorinta de satisfacere cat mai repede a nevoilor de tot felul.

Am devenit dependente de comoditate si vrem totul ACUM.

Am fost invatate sa cedam in fata primului impuls si uneori ne indeplinim de fapt nevoi induse (vezi cumparaturile exagerate).

Din propria experienta, am descoperit ca satisfacerea nevoilor de moment reprezinta de fapt bariere pe care mi le asezam in fata obiectivelor cu adevarat importante, care ar genera mai multa satisfactie si o viata mai buna.

Sunt campii verzi care ne ademenesc dar in momentul in care am pasit, iarba se usuca rapid.

Un job nesatisfacator, un corp lipsit de armonie, fumatul excesiv, lipsa unui scop in viata reprezinta de fapt modul in care “am cedat” in fata unor nevoi aparent importante. Toate aceste situatii evidentiaza recompensa de moment sau faptul ca impulsurile ne domina actiunile.

De exemplu:

Fumatul excesiv – ies in oras cu prietenii si fumez un pachet de tigari. Cedez impulsurilor de moment si obiceiului daunator pe care l-am format in timp si a doua zi ma simt extrem de rau.

Un corp lipsit de armonie – imi satisfac nevoia de a manca (produse rafinate, dulciuri, junk-food etc.) Cu toate ca mananc, nu ma hranesc. Dorintele imediate sunt satisfacute dar ori de cate ori privesc in oglinda ma confrunt cu o imagine care imi displace. Iar acest lucru imi afecteaza stima de sine.

Lipsa unui scop in viata – ma multumesc sa urmez “ideea ca toata lumea trebuie sa munceasca, chiar daca acest lucru presupune sa fac lucruri care imi displac”, nu stiu care este sensul meu dar nici nu ma straduiesc sa caut, sa identific mai multe despre mine. Cedez in fata primului impuls, asumarea confortului.

Ce reprezinta disciplina si vointa?

Psihologii considera ca disciplina este caracterizata de urmatoarele elemente:

  • abilitatea de amanare a recompensei imediate, rezistenta in fata tentatiilor de moment cu scopul de a indeplini obiective pe termen lung
  • capacitatea de a depasi un gand indezirabil, un sentiment sau un impuls
  • abilitatea de a folosi “rational, rece” comportamentul, opus sistemului “fierbinte” emotional
  • reglarea constienta, cu efort a sinelui de catre sine

Sistemul rational, “rece” este de natura cognitiva. Este un sistem centrat pe ratiune, incorporand informatii in ceea ce priveste senzatii, sentimente, actiuni si obiective – aducandu-ti aminte de exemplu, de ce nu ar trebui sa mananci felia de tort.

In timp ce sistemul rational este bazat pe reflectie, sistemul emotional “fierbinte” este responsabil in ceea ce priveste raspunsurile rapide, reflexive in fata anumitor stimuli – de exemplu: mananc cu pofta felia de tort fara a ma gandi la implicatiile pe termen lung – imi satisfac pofta de dulce care a aparut in momentul in care am vazut o reclama cu un tort.

Joachim de Posada discuta despre amanarea recompensei de moment sau a satisfacerii nevoii de moment si modalitatea in care acest lucru prezice succesul. Concluziile au fost prezentate in cadrul unui filmulet TED: “Nu mancati bombonelele”.

Iata cum s-a desfasurat experimentul:

Un profesor de psihologie a luat copii de 4 ani si i-a pus intr-o camera, lasandu-i singuri. Acesta i-a spus unul copil regula, valabila de altfel pentru toti cei ceilalti:

– Voi lasa aici, pe masa, o bomboana pentru fiecare, pentru 15 minute. Daca atunci cand ma intorc gasesc bomboana, vei primi inca una. Astfel vei avea doua.

Sa-i spui unui copil de patru ani sa astepte 15 minute pentru ceva ce ii place la nebunie este ca si cum ne-ar spune un barman noua: Va trebui sa asteptati doua ore pentru a va servi cafeaua!

In primele secunde au disparut doua-trei bomboane de pe masa. Copiii au cedat impulsului de moment.

Doar 2 sau 3 copii se pare ca au inteles unul dintre principiile succesului: Capacitatea de a respinge recompensa imediata, accesand autodisciplina.

Peste 14-15 ani s-au evaluat situatiile copiilor care participasera la experiment.

Cei care mancasera bomboana in primele secunde aveau parte de o viata nesatisfacatoare, unii dintre ei abandonasera scoala.

Cei 2-3 copii care trecusera cu bine proba avusesera parte de mai multe rezultate pozitive: situatie foarte buna la scoala, o relatie mai buna cu profesorii, colegii.

In cadrul experimentului s-a constatat urmatorul fapt: copiii care aveau bomboana chiar in fata si o examinau aveau sanse mai mici de a rezista in comparatie cu copiii care au inchis ochii, au intors spatele sau si-au distras in alt mod atentia.

Principiul “in afara ariei vizuale, in afara mintii” se aplica si adultilor.

Prin urmare, am inceput sa inteleg de ce succesul este rezervat anumitor oameni.

1. Succesul, implinirea, satisfactia, oricum doresti sa numesti acest concept este rezultatul unei munci care se desfasoara regulat, in timp si are la baza capacitatea de a reusi sa amani placerile de moment sau stimulii care iti distrag atentia

2. Ai nevoie sa descoperi parti ale vietii unde ai cele mai slabe rezultate si sa incepi sa lucrezi pentru a dobandi disciplina si noi obiceiuri

3. Satisfacerea rezultatelor imediate te mentin in cadrul zonei de confort

4. Cel mai bun mod de a impune disciplina este ca, in fiecare zi, sa-ti propui sa faci un lucru care nu iti este tocmai la indemana si pe care ai tendinta sa-l amani constant

Iti marturisesc ca, pentru mine, cel mai dificil a fost sa dobandesc aceasta caracteristica: disciplina. Insa daca eu am reusit acest lucru sunt convinsa ca oricine il poate realiza.

Foarte multi ani:

– am lasat obiceiurile daunatoare sa-mi defineasca viata, fara a incerca sa depun energie pentru a investi in autocunoastere si conturarea viziunii

– am preferat gustul inaintea calitatii nutritive a alimentelor

– am inceput proiecte, lucrari pe care le-am lasat neterminate

– m-am conformat starii de confort aparent

Sunt femei care, in mod natural, si-au construit autodisciplina. Aceasta este o abilitate profund interiorizata iar ele se bucura de multe aspecte pozitive: relatii sanatoase, corp armonios, castiguri financiare.

Insa, majoritatea femeilor nu stiu ce inseamna sa “Avansezi cu rabdare”.

De aceea, pentru a incepe sa descoperim rezultatele avem nevoie sa realizam ca:

– putem sacrifica recompensa imediata, care ne furnizeaza rezultate de scurta durata in favoarea celei de lunga durata (de exemplu imi descopar o noua pasiune si in loc sa dorm sau sa privesc la televizor investesc 2-3 ore pentru a invata mai mult despre acea pasiune)

– sa nu renuntam: schimbarea circuitelor neuronale nu se poate realiza rapid. Avem nevoie de timp pentru a asimila noile comportamente pentru a ne bucura de schimbarea de durata

– aceste schimbari se produc initial constient, urmand sa fie asimilate la nivelul subconstientului si transformate in obiceiuri

– orice schimbare se produce in momentul in care imi dau seama ca: eu sunt responsabila pentru ceea ce voi realiza si sunt constienta ca, incepand de acum, pot lucra constant pentru a inainta

Toate avem aceasta capacitate de dezvoltare a disciplinei. Este important sa lucrezi concentrat asupra unui singur obiectiv.

Una dintre cele mai efective tehnici pentru mentinerea disciplinei este evitarea “tentatiei”. Cu alte cuvinte, daca vrei sa slabesti nu-ti mai cumperi dulciuri sau sucuri.

O alta tehnica in acest sens este: intentia de aplicare si se prezinta sub forma: daca…atunci. De ex: o persoana care are probleme cu alcoolul isi poate spune: daca cineva imi va oferi o bautura la petrecere atunci voi cere o limonada.

Elemente-cheie despre disciplina pe care le poti lua in considerare:

  • Disciplina este corelata cu rezultate pozitive precum: stima de sine crescuta, absenta consumului substantelor care dau dependenta (alcool, tigari, droguri), securitate financiara crescuta, sanatate fizica si mentala
  • Capacitatea de autocontrol devine parte integrata in cadrul vietii unui individ. Copiii care detin mai mult autocontrol au tendinta sa fie stapani asupra propriei vieti, ca adulti
  • Diminuarea vointei are impact crescut asupra mai multor tipuri de comportamente: abuzul de hrana si substante precum si cel al cumparaturilor
  • Cand iti propui o motivatie adecvata, vei fi capabila sa perseverezi chiar daca puterea vointei a scazut
  • Este mult mai eficient sa-ti concentrezi atentia pe un singur obiectiv in loc sa realizezi o lista intreaga de obiective, in acelasi timp (de aceea obiectivele de sfarsit de an sunt indeplinite intr-un procent extrem de mic)
  • Aceasta caracteristica poate fi dobandita si intarita cu ajutorul exercitiului (asemeni unui muschi care se dezvolta prin exercitiu fizic)

Eu mi-am dezvoltat obiceiul cititului dimineata (am trecut peste confortul aparent – cateva minute de somn si am amanat recompensa de scurta durata):

Initial am pornit cu doua pagini. Ceea ce mi-a dezvoltat disciplina in acest sens a fost ca la aceeasi ora, in fiecare zi, realizam aceasta activitate.

Mi-am propus sa citesc 10 minute, dupa care, in timp am crescut si am ajuns la 1 ora.

Cel mai important element in dezvoltarea disciplinei este consecventa. In fiecare zi, la aceeasi ora realizeaza activitatea pe care vrei sa o asimilezi (chiar si la sfarsit de saptamana).

Ai nevoie si de o motivatie puternica iar pentru mine aceasta a fost: sa studiez mai mult psihologia pentru a intelege relatia Minte-Spirit-Corp si a realiza schimbari de durata.

Numai bine,

Raluca

Surse:

The Psychological Science of Self-Control – American Psychological Association

Baumeister, R., & Tierney, J. (2011) Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength. New York: Penguin Press.

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *