AUTOCUNOASTEREA – prima treapta spre alegerea carierei si parte a brandului personal

Share Button

Am inteles necesitatea procesului de AUTOCUNOASTERE pe la 27 de ani. Cam tarziu ar spune unii dar la momentul potrivit, din punctul meu de vedere. Sistemul clasic de educatie din care am facut parte, cu ale sale norme, procese si informatii inutile, lipsite de aspectul practic nu mi-a fost de mare ajutor. Am avut insa nevoie de trasarea unei schite care sa fie sincronizata cu valorile, inclinatiile si aspiratiile personale. Iar acest proces a necesitat constientizare si, in aceeasi masura, asumare.

I-am acordat rabdarea si timpul necesar.

Au existat mai multe momente in care am simtit nevoia de un RESTART si o REDEFINIRE a drumului.
In timp am reusit selectarea activitatilor ce aveau potentialul de a-mi darui sens, satisfactie, bucuria de a fi EU in anii ce vor urma. Acesta s-a desfasurat in paralel cu actiunile de voluntariat si proiectele in care am fost implicata, in tara si strainatate care mi-au oferit, de altfel stimulare, provocari, o noua perspectiva in ceea ce priveste potentialul uman, diferita de sistemul clasic de educatie.

Nu iti pot oferi o reteta in acest sens dar sunt adepta ideii ca identificarea si explorarea pasiunilor, inclinatiilor si, in final, a activitatilor care sa te Inspire, sa-ti ofere energie si un sens real, autentic in viata ar trebui sa inceapa cat mai devreme. Metodele noi de educatie au capacitatea de a ne oferi instrumente relevante iar cele mai noi studii din domeniul neurostiintei, comunicarii, psihologiei si comportamentului uman ne sunt alaturi pe acest drum. De asemenea, jocul si stimularea creativitatii adauga un plus de valoare, sustine conturarea viitoarei cariere si a brandului personal.

Multi ani am simtit o presiune de a cerceta respectiv de a identifica o singura activitate/domeniu potrivit profilului meu psihologic si intereselor. Mi-am propus ca odata identificat ma voi concentra pe aprofundarea sa, considerand ca acesta va fi primul pas spre definirea carierei. Insa nu mi-a reusit.

Din punctul meu de vedere vocatia sau cariera poate fi inteleasa si ca o combinatie de activitati/ domenii diverse ce se intersecteaza intr-un anumit punct.

Domeniile care ma pasioneaza au la baza valorile personale care s-au definit in cadrul procesului de AUTOCUNOASTERE. Astfel, pasiunea pentru citit si cercetare, dezvoltarea personala si stimularea potentialului uman, creativitatea, educatia, filosofia, conexiunea, comunitatea si oamenii se intersecteaza intr-un punct – domeniul carierei si construirii conceptului personal.

Imi doresc sa pot impartasi toate informatiile, resursele si exercitiile la care am avut acces pana acum, asimilate din mediul formal si informal cu scopul a indruma copii, tineri si adulti spre a-si alege o cale potrivita in viata fara a fi nevoie sa experimenteze domenii incompatibile, frustrare si performanta scazuta.

Astfel acest proces este format, printre altele din:

 • Identificarea valorilor, a tipologiei personalitatii si a stilurilor de gandire
 • Schitarea unui brand personal
 • Clarificarea in ceea ce priveste viitoarele domenii si specializari ( scoala, liceu, facultate etc.)
 • Abilitati de comunicare
 • Capacitatea de a utiliza story-telling
 • Stimularea creativitatii
 • Accesul la o baza de mentori – (specialisti intr-un anumit domeniu, antreprenori etc.)
 • O sustinere constanta si posibilitatea de a intelege, concret, real ce presupune un anumit domeniu
 • Dezvoltarea competentelor necesare sec. XXI.
 • Trasarea unor provocari si depasirea zonei de confort
 • Participarea in cadrul proiectelor de voluntariat si consultanta in acest sens

Te astept sa pornim in aceasta Calatorie, fascinanta si plina de experiente – alegerea drumului potrivit in viata.

Multa Inspiratie,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *