Astăzi sunt… Întreabă-te DE CE de Simon Sinek

Share Button

 

De ce

Preţ: 37 lei

Încep un parteneriat de business sau pur şi simplu un proiect cu întrebarea… DE CE?

Mă poţi întreba… de ce? 🙂

Ei bine, pentru că această întrebare accesează valorile importante pentru mine şi îmi oferă o claritate în viziune. Este o întrebare care îmi construieşte motivaţia de a iniţia ceva, orice, indiferent de aspectul vieţii.

Este veriga lipsă între idee şi acţiune.

Iată o poveste prezentată de Simon Sinek în cartea sa “Întreabă-te DE CE”.

În 1900, Samuel Pierpont Langley a luat o decizie: va fi primul om din istorie care va pilota un avion. De-a lungul timpului, această persoană a deţinut pozitii-cheie şi titluri respectabile printre care şi profesor de matematica al Universităţii Harvard. Avea prieteni influenţi, lideri ai scenei politice şi economice – de exemplu Andrew Carnegie sau Alexander Graham Bell.
Lui Langley i se oferise 50.000 $ pentru a dezvolta proiectul, o suma colosală la vremea respectivă.
Acesta a reuşit să adune minţi sclipitoare, să formeze o echipă de talente cu ajutorul căreia urma să-şi îndeplinească visul. Echipa sa avea la dispoziţie materiale de calitate excepţională iar Langley era însoţit pretutindeni de presă.
Oamenii aşteptau nerăbdători să citească despre cum a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul: acela de a fi primul om din istorie care va pilota un avion. Echipa şi resursele ample la care avea acces îi garantau succesul total.
Sau poate nu…
La câţiva mii de kilometri îndepărtare, Wilbur si Orville Wright lucrau la maşina lor zburătoare. Pasiunea lor pentru zbor era atât de intensă încât s-a transmis şi altor persoane din oraşul acestora Dayton, Ohio. Astfel s-a format un grup de oameni care s-au arătat interesaţi să îi ajute în cadrul proiectului. Toţi erau inspirati de entuziasmul şi dedicarea celor doi fraţi.
Este de menţionat faptul că aceştia nu aveau nicio finanţare pentru proiect. Lipseau fondurile guvernamentale şi reţeaua de prieteni influenţi. Nicio persoană din echipă nu era absolvent al unei facultăţi de profil sau cel puţin al liceului. Nici măcar Wilbur sau Orville.
Întreaga echipă s-a mobilizat şi a început lucrul într-un magazin de biciclete. Toţi cei implicaţi împărtăşeau aceeaşi viziune. În data de 17 decembrie 1903, câţiva oameni au fost martorii primului zbor din istorie.
Cum au reuşit fraţii Wright să învingă o echipă talentată, care avea acces la resurse superioare şi la o promovare intensă?
Nu a fost vorba de noroc. Atât fraţii Wright cât şi Langley erau extrem de motivaţi, aveau o etică a muncii şi gândire ştiinţifică. Aceştia doreau îndeplinirea aceluiaşi scop dar numai fraţii Wright au reuşit să-i inspire pe cei din jurul lor şi să formeze o echipă, dezvoltând tehnologia care urma să schimbe lumea. Fraţii Wright au început cu întrebarea “De ce?”.

Puterea unei întrebări

Mi-am petrecut şapte ani învăţând teorii, am finalizat două facultăţi dar nu am avut inspiraţia să mă întreb: “De ce fac acum ceea ce fac?”.

Întrebarea “De ce?” te ajută să înţelegi semnificaţia deciziilor tale (înţelesul emoţional, cel care rezonează cu sinele tău).

De prea multe ori ne implicăm în activităţi care nu au niciun sens şi ne golesc rezervorul de energie.

Sau pur şi simplu evităm să ne punem întrebări de frica unor răspunsuri potenţiale care ne-ar îndemna la acţiune. De ce? Pentru că ar reprezenta o responsabilitate în plus. Şi nu ne dorim asta, vrem starea de confort.

Răspunsul la această întrebare implică accesarea emoţiilor iar acestea pot fi uneori copleşitoare. Pe de altă parte, emoţiile au o influenţă importantă în viaţa noastră. Dar preferăm să le ascundem uneori în umbra deciziilor raţionale.

În momentul în care am descoperit acest lucru am avut parte de un mare “Ahaaa!”. Niciodată nu mi-am adresat vreo întrebare la nivel intern înainte să acţionez şi, de cele mai multe ori, nu ştiam încotro mă îndrept şi de ce îmi lipseşte motivaţia. De ce am ales facultatea aceasta? De ce am ales acest serviciu? Si lista cu “de ce-uri” este extrem de lungă.

Răspunzând la această întrebare vei reuşi să construieşti un crez care te va motiva să acţionezi.

În cartea “Întreabă-te DE CE” Simon Sinek ne propune un nou model de leadership. Acesta se aplică în afaceri dar poate fi adaptat astfel încât să poată fi însuşit de fiecare femeie care vrea să obţină rezultate, indiferent de domeniul vizat: relaţii, un corp armonios, afaceri etc.

Propune-ţi să înlocuieşti “Aşa trebuie” cu “De ce?”.

Foloseşte această întrebare până descoperi semnificaţiile de bază.

Iată un exemplu personal:

– Aşvrea să identific o activitate care să mă stimuleze.

– De ce?

– Pentru că serviciul nu-mi aduce satisfacţie.

– De ce?

– Simt ca nu sunt în direcţia bună. Nu îmi place activitatea de acolo.

– De ce nu îţi place?

– Pentru că sunt o persoană creativă iar acel serviciu presupune respectarea unor reguli, norme standard care îmi îngrădesc creativitatea.

– De ce nu reuşeşti să identifici o altă activitate care îţi face plăcere?

– Pentru că îmi este frică.

– De ce îţi este frică?

– Îmi este frică de eşec.

Am pornit de la ideea ca viaţa mea nu are nicio directie şi am ajuns la afirmaţia: “îmi este frică de eşec” iar aceasta frică mă imobilizează.

Am descoperit ca este esenţial să fiu un lider mai întâi pentru mine. Să am control asupra vieţii, să mă cunosc, să îmi urmez direcţia şi să acţionez în funcţie de principiile şi valorile mele.

Folosesc această întrebare când:

  • adopt un nou obicei
  • relaţionez cu cei din jur
  • scriu un articol
  • trec prin experienţe care îmi provoacă zona de confort
  • am tendinţa de a amâna activităţile

Nu poţi transmite ‘De ce?-ul tău celorlalţi dacă tu nu îl foloseşti ca inspiraţie pentru tine.

Pasiunea pentru un anumit lucru inspiră entuziasm, dedicaţie şi orice vei iniţia acordă-ţi un timp şi răspunde sincer la această întrebare.

Povestea celor doi fraţi Wright ne demonstrează acest lucru. Cel mai important element înainte de a întreprinde ceva : stabileşte “De ce?” vrei să îndeplineşti acel lucru.

 

Numai bine,

Raluca

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *