6 elemente care te impiedica sa-ti urmezi talentele naturale

Share Button

Bariera in calea descoperirii talentelelor

Sursa imaginii: www.pushtosucceed.com

Am pornit in aceasta CALATORIE, a descoperirii, pentru ca am realizat ca este unica varianta pentru a ma bucura de viata si a deveni CEA MAI BUNA VARIANTA A MEA.

Cand intelegi acele lucruri care sunt in concordanta cu Sinele tau, iti construiesti si urmezi misiunea pe acest Pamant, realitatea ta incepe sa prinda forma si culoare.

De-a lungul timpului am analizat femeile care si-au recunoscut talentele naturale si au adus un beneficiu societatii promovand rezultatul muncii lor si femei care toata viata s-au ascuns in spatele scutului de victima si au incercat sa-i manipuleze pe cei din jur. Cu toate acestea viata lor a fost caracterizata de saracie si mediocritate.

Tu in ce categorie te afli?

Eu am experimentat ambele categorii, de aceea sunt in masura acum sa scriu despre ce inseamna sa traiesti actionand pentru a avea rezultate.

In momentul in care femeile devin constiente de puterea interioara care asteapta sa fie dezvaluita, vor avea loc schimbari extraordinare.

O viata fericita se traduce prin manifestarea activa a calitatilor pe care fiecare dintre noi le poseda.

Iata cele mai importante caracteristici manifestate de femeile care si-au asumat talentele naturale, au pornit sa construiasca acea lume de vis si isi urmeaza misiunea:

 • se dedica unei cauze care implica realizarea unor beneficii pentru oamenii din cadrul societatii in care traiesc
 • manifesta incredere de sine
 • au un stil de viata atipic
 • sunt perseverente
 • responsabilitate personala pentru ceea ce sunt si ce pot deveni
 • au un plan concret de viata
 • sunt optimiste
 • se bucura de o existenta implinita

Cele mai importante caracteristici ale femeilor care se afla in pozitia de victima, nu isi cunosc talentele naturale si nu doresc sa initieze o schimbare:

 • cu toate ca muncesc din greu au sentimentul de “gol in viata”
 • au tendinta de a judeca si eticheta persoanele din jur
 • sunt obediente in fata regulilor societatii
 • au atitudine pesimista
 • asteapta ajutor din exterior
 • evita asumarea responsabilitatii in ceea ce priveste propria viata
 • nu au o directie in viata

Am trait foarte mult timp imbratisand conditia de victima. M-am straduit sa termin scoli, am fost deosebit de atenta la ceea ce fac ceilalti din jurul meu si am actionat urmand modelele lor, mi-a fost frica sa imi exprim autenticitatea.

Autocunoastere a fost unul dintre cele mai inspirate etape din viata mea. Tot ceea ce aveam nevoie pentru dezvoltare se afla in…interiorul meu. Nu degeaba se spune ca purtam cu noi un “elefant roz”.

Elefant roz.

Sursa imaginii: www.losangelesduiattorneyblog.com

Elefantul se refera la potentialul nostru adormit, talentele naturale care sunt de cele mai multe ori ascunse sau evitate. Recunoasterea acestora reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii putem realiza. Asumarea acestora ne ofera o directie in viata iar actionarea in functie de abilitatile pe care le-am putea deprinde ne ofera satisfactie.

Este posibil sa avem o familie frumoasa, o relatie implinita dar daca nu avem un loc de munca care sa genereze satisfactie nu ne putem bucura de toate acestea.

Am descoperit acest lucru dupa lungi cautari. Identifica ceea ce poti realiza cu succes in mod natural si ti se vor intampla lucruri extraordinare. Stiu ca iti este frica, nu ai incredere in tine sau consideri ca produsul muncii tale este insignifiant si nu va avea nimeni nevoie de el. Acorda-ti sansa de a realiza ceea ce iti place si vei vedea cum viata ta incepe sa prinda culoare.

De-a lungul timpului m-am confruntat cu sase elemente care m-au impiedicat sa imi recunosc talentele naturale si sa-mi urmez vocatia:

1. Lipsa unei dorinte arzatoare/a unui vis. Ce te deranjeaza cel mai mult in cadrul societatii? Care este solutia TA pentru rezolvarea acelei probleme?

Pentru mine cea mai presanta problema o constituie femeile care isi irosesc viata si nu au un plan de viata, isi neaga autenticitatea sau nu stiu cum isi pot descoperi misiunea. Si, mai grav, o mare parte dintre ele sunt absolvente de facultate insa, cu toate acestea, traverseaza o criza existentiala.

De ce am inceput sa lucrez pentru solutionarea acestei probleme?

Pentru ca si eu m-am confruntat cu toate aceste probleme pe care le-am enumerat mai sus, am jucat, pe rand, toate aceste roluri si am descoperit ca planul de autocunoastere pe care l-am dezvoltat pentru mine poate fi aplicat si altor femei.

Acest vis care sta la baza schimbarii nu mi-a fost dat, pur si simplu am lucrat cu mine pentru a-l formula. Uneori misiunea vietii ne este ascunsa insa avem indicii pretioase care ne ajuta sa o formulam:

– recunoastere talentelor, caracteristicilor naturale (capacitatea de a relationa cu ceilalti, creativitate etc.)

– stabilirea unui scop/vis/cauze/directii

– stabilirea valorilor care ne conduc viata

– ce ne-am dori sa imbunatatim in jurul nostru

Am raspuns la toate aceste patru categorii si am reusit sa-mi formulez misiunea.

2. Lipsa increderii in tine

Acest element este prezent in viata multor femei, de aceea existenta lor nu are nicio semnificatie. Nu am incredere in propria persoana si in ceea ce pot oferi lumii – aceasta este convingerea de baza, fundatia lipsei increderii de sine.

A fi increzatoare in puterile tale inseamna a fi capabila sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatiile importante.

Aceasta provine in principal, din modul de educatie care ne-a fost transmis in familie sau la scoala. Increderea in sine se transmite prin exemplu si conversatie.

A nu te teme exagerat de necunoscut sau de adversitate demonstreaza un bun nivel al increderii in tine.

Aceasta se manifesta in urmatoarea situatie: dintotdeauna ti-ai dorit sa devii designer vestimentar dar totusi ai absolvit ASE-ul. Pana in prezent nu ai intreprins nimic pentru a reusi sa devii designer. Nu ai avut niciodata curaj pentru a-ti urma visul. De ce?

Poate ai gandit:

– nu voi avea succes

– nu am abilitatile necesare

– va trebui sa-mi reiau studiile si nu am fonduri

– nu este pentru mine

– cine ar avea nevoie de creatiile mele?

– de ce sa renunt la un post de economist intr-o banca pentru a urma ceva incert?

Astfel putem analiza acest concept din urmatoarele puncte de vedere:

INCREDERE IN SINE

Originea acestei stari: invatarea regulilor de actiune (a indrazni, a persevera, a accepta esecurile)

Activitati care dezvolta increderea: actiuni cotidiene, rezistenta la esecuri

Consecinte in cazul absentei: inhibitii, ezitari, abandonuri, lipsa perseverentei

3. Astepti rezultate imediate

Pentru a deveni expert intr-un domeniu pe care il alegi ai nevoie de 10.000 de ore de practica.

In momentul in care am stiut cu siguranta drumul ales m-am inarmat cu rabdare. Pentru ca am realizat ca orice expert din aceasta lume a fost initial ucenic. Iar expertiza necesita cunostinte si practica.

Am investit timp si energie pentru a-mi formula misiunea, acum este momentul acumularii de cunostinte si practica. Este important sa incepi aceasta etapa cat mai devreme cu putinta pentru a avea timp sa te dezvolti.

4. Iti este frica sa-ti exprimi autenticitatea

Stiu, iti este frica de urmatorul pas: recunoasterea autenticitatii. Nu este usor sa traiesti intr-o societata ghidata dupa anumite reguli dar te poti integra in aceasta societate jucand dupa regulile tale.

Eu m-am speriat mai mult de urmatoarele ganduri: viata imi va trece fara sa fi putut sa o traiesc in acord cu Sinele sau Ce ar fi fost daca…?.

Acest ganduri au fost mult mai puternice in comparatie cu: Eu sunt…

Iti recomand urmatorul exercitiu:

Imagineaza-ti ca ai 80 de ani si raspunde la intrebarea: Ce ar fi fost daca…?

Scrie tot ce iti trece prin minte, punctand toate planurile (personal, relational etc.)

Aceste puncte-cheie sunt cele la care poti incepe sa lucrezi astazi pentru a evita o viata neimplinita.

Aceste raspunsuri te ajuta sa clarifici Cine esti?

Asadar, Eu sunt…

Acest exercitiu te va ajuta sa privesti in viitor, sa evaluezi prezentul si sa actionezi in functie de cum ai dori sa arate viata ta.

5. Traiesti visurile altora

Se spune ca daca TU nu ai un plan de viata altcineva te va include in planul sau de viata.

Am intalnit multe femei care traiesc visurile parintilor, de exemplu. Au o cariera de succes, o pozitie sociala de prestigiu (medic, avocat etc.) dar cu toate acestea, simt ca le lipseste ceva din viata.

Tu ce vis traiesti acum? Al tau, al parintilor sau al societatii?

Au trait multi ani cu asteptari din exterior si nu sunt capabile sa recunoasca propriile dorinte.

Regret sa vad cum se lupta ani in sir cu niste himere, cum fug de ele insele.

Este important sa ai grija de visul tau. Pentru ca meriti sa fii eroina povestii tale. Stim din povesti ca eroul este inzestrat cu abilitati deosebite pentru a face fata obstacolelor. Eu te provoc acum sa descoperi acele talente care te pot transforma in personajul principal al vietii tale, sa formulezi misiunea ta si sa pornesti in realizarea acesteia.

6. Ti-ai asumat conditia de victima a vietii

Foarte multe femei imbratiseaza aceasta conditie si viata lor se sfarseste inainte de a incepe.

Cum asa? ma poti intreba.

Ei bine, starea de victima se afla intr-o legatura stransa cu inactivitatea, depresia. Victimizarea si inactivitatea se conditioneaza reciproc. Tot ceea ce iti ramane este sa meditezi asupra nefericirii si lipsei de directie.

Schimba conditia de victima cu responsabilitatea pentru propria persoana. In acel moment vei intelege ca, pentru a avea rezultate in viata, ai nevoie sa depui un efort sustinut.

Eu am inceput prin a investi energie in schimbarea interioara iar rezultatele din exterior au inceput sa apara. Acorda-ti ocazia de a genera o directie vietii tale si inlocuieste victimizarea cu o noua atitudine: cea de invingatoare.

Asuma-ti provocarile si esecurile ca parte a procesului de autocunoastere si evolutie.

“Unii oameni traiesc intr-o lume de vis iar altii infrunta realitatea; insa exista oameni care transforma lumea de vis in realitate.” Everett Douglas

Numai bine,

Raluca

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *