4 etape ale schimbarii pozitive – invata, creeaza, inspira, schimba (II)

Share Button

Invata, creeaza, inspira, schimba.

Am observat ca foarte multe persoane doresc sa schimbe anumite lucruri in viata lor sau in comunitatea din care fac parte. De cele mai multe ori esueaza iar acest lucru afecteaza increderea in propria persoana la nivel profund si se petrece un fenomen interesant, pe care l-am observat si la mine: cu cat iti doresti mai mult o schimbare cu atat nu reusesti sa faci niciun pas inainte.

Au fost prea multe promisiuni fata de tine pe care nu le-ai onorat si, chiar daca iti doresti parca o forta supranaturala te tine pe loc.

Cele 3 procese: al invatarii, al crearii si al schimbarii nu sunt usoare. Cu atat mai mult cu cat vei fi in postura in care vei fi nevoita sa inspiri si alte persoane si sa schimbi ceva din negativ in pozitiv.

In acest articol as vrea sa detaliez aceste 4 etape, asa cum le-am observat ca s-au succedat in proiectele mele, personale si profesionale.

1. INVATA

Cat am fost la scoala pot spune ca am invatat foarte putine lucruri. Mai mult memoram iar, in consecinta, foarte multe informatii s-au pierdut. Foloseam foarte mult memoria de scurta durata pentru ca aici se inmagazinau “cunostintele” pe care le acumulaum cu o zi inainte de examen iar dupa sustinerea acestuia o mare parte dispareau.

Memoria de scurta durata are o functie speciala: stocheaza informatiile insa pentru a fi transferate in cadrul memoriei de lunga durata avem nevoie de mai multe etape pe care scoala si profesorii nu le inteleg si, in consecinta, nu stiu de ce “elevii nu invata”.

Pentru a fi asimilate avem nevoie sa:

Intelegem bine informatia

Realizam o legatura cu informatia pe care deja o cunoastem si o intelegem

O experimentam folosind mai multe simturi (vaz si auz etc.)

O utilizam in mod concret, practic.

Tot ceea ce iti doresti sa intreprinzi va trebui, in mod necesar, sa debuteze cu acest prim pas: INVATAREA si folosirea constanta a informatiei pe care o asimilezi.

In cadrul procesului invatarii se intampla un fenomen. Cu cat vom asimila mai multa informatie in memoria de lunga durata, cu atat vom fi capabile sa generam mai multe idei si sa intelegem mai multe situatii/fenomene etc.

De ce?

Invatarea te ajuta sa fii creativa. Cu cat citesti mai mult cu atat vei intelege mai mult despre tot ceea ce te inconjoara si vei putea sa faci legaturi si sa dezvolti idei.

2. CREEAZA

In primul rand as vrea sa-ti demontez un mit. Creativitatea nu este rezervata anumitor oameni. Toti oamenii sunt creativi insa difera stilul.

Putem observa cum Einstein, Beethoven, Steve Jobs sau Picasso au fost creativi insa domeniul in care acestia au activat a fost diferit. Nu putem spune despre un personaj ca a fost mai putin creativ in comparatie cu celalalt.

Prin urmare, indiferent de domeniul in care activezi, poti crea arta, un robot, un calculator, o melodie sau un tablou.

Pot spune ca iubesc studiul creativitatii. Insa am observat ca ideile sunt direct proportionale cu calitatea si cantitatea informatiei pe care o asimilez constant.

Nu te astepta sa iti vina idei noi daca tu nu te pregatesti, nu citesti sau nu inveti lucruri noi in fiecare zi.

De cele mai multe ori inspiratia apare in momente neasteptate (in autobuz, seara, inainte de culcare sau la dus). Important este sa ai o bucata de hartie la indemana sau un carnetel si sa-ti notezi ideea, asa cum este, in stare bruta.

Fie ca este vorba despre o idee de schimbare personala sau un proiect, ai nevoie de toate ideile pentru ca acestea te vor ajuta sa generezi solutii potrivite.

Prin urmare, nu exista (sau exista foarte putina) creativitate fara invatare, studiu si citit.

Kathryn Jablokow, profesor de inginerie la Universitate Pennsylvania din S.U.A ne propune o analiza mai aprofundata a creativitatii. Pasionata de acest domeniul, si-a propus o evaluare a domeniului din punctul de vedere al unui inginer. De asemenea, a initiat conceptul “The Creative Diversity Model”, bazat pe 4 principii, astfel:

  • Toti oamenii sunt creativi – Fiecare persoana, indiferent de varsta si ocupatie este creativa. Creativitatea este o caracteristica intrinseca fiintei umane, indiferent ca lucreaza singura, intr-o echipa sau in cadrul unei organizatii.

Individul poate avea cateva idei sau mai multe, poate avea o pozitie revolutionara (reprezinta ideile “out of the box”, menite sa aduca o perspectiva total noua) sau evolutionista (reprezinta cercetarea in detaliu a unei probleme iar in final ajungem sa identificam alte solutii), simpla sau complexa.

  • Creativitatea difera de la o persoana la alta – Fiecare o manifesta in modul sau.
  • Creativitatea este alcatuita din 4 elemente – nivelul si stilul creativitatii, motivatia si oportunitatile.
  • Niciun tip de creativitate nu poate fi considerat ideal – fiecare individ si fiecare stil este caracterizat de anumite variabile.

3.INSPIRA

Pentru a face un pas inainte, pentru a construi “ceva” ai nevoie sa INSPIRI. Chiar si tu ai nevoie de inspiratie pentru a demara un proiect personal.

Imi aduc aminte ca, inainte de a incepe sa scriu pe acest blog m-am gandit foarte bine ce anume m-ar inspira sa incep dar, mai important sa continui, in conditiile in care nu aveam nicio recompensa imediata.

Si am identificat elementele care ma inspira: in primul rand fac ceea ce imi place, imi exteriorizez gandurile si acest lucru are rol terapeutic (functioneaza ca un jurnal si imi urmaresc evolutia) iar experientele mele le impartaesc si celor din jur. Toate acestea m-au inspirat sa continui. Si ma inspira in fiecare zi.

Indiferent ca este vorba de un proiect personal sau unul adresat lumii, societatii din care faci parte, ai nevoie sa extragi elementele care ii vor inspira pe ceilalti sa-si formeze o noua atitudine, sa ti se alature sau, pur si simplu, sa gasesti energia de a merge mai departe.

In momentul in care ceva te inspira esti motivata sa realizezi acele actiuni pentru a ajunge intr-un anumit punct care iti va aduce o stare de bine, satisfactie si vei continua.

4. SCHIMBA

In momentul in care te simti inspirata de ceva sau de cineva ai tendinta sa actionezi intr-un anumit sens, de cele mai multe ori pentru dezvoltare.

Iar schimbarea reprezinta de fapt a realiza noi actiuni, in mod constant, actiuni pozitive care le-au inlocuit cu succes pe cele vechi care nu iti aduceau un plus valoare in viata.

Schimbarea este ultimul pas, multe femei vor sa-l atinga din prima incercare insa multe din aceste initiative vor fi, cu siguranta, sortite esecului.

Schimbarea pozitiva – este o structura placuta la auz insa necesita mai mult decat dorinta. Necesita o intelegere a etapelor si construirea unei discipline interioare care sa ne faca sa urmam pasii, sa ne determine, sa ne bucuram de fiecare pas pe care il facem, de ceea ce invatam, cream, inspiram, atat pe noi insene cat si pe cei din jurul nostru.

Numai bine,

Raluca

Surse:

“Creativity, Innovation and Change” – curs online Coursera

www.kathrynjablokow.com

 

 

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *